Autor: Irina Papuc

Cu averi modeste sau destul de consistente, în comparație cu veniturile obținute, noii viceminiștri ai Sănătății au trecut pe hârtie, așa cum prevede legea, proprietățile obținute până la numirea în noua funcție. Toți membri ai aceluiași partid, viceminiștrii din Sănătate nu pot fi numiți medici săraci, iar în cazul unora decalajul dintre venituri și averi este evident.

Medic chirurg și ex-director de spital, Gheorghe Țurcanu și-a început activitatea medicală acum 33 de ani, în calitate de medic internist la Spitalul pentru copii Emilian Coțaga. Ulterior, Țurcanu s-a angajat ca și chirurg la spitalul din Hâncești ca în cele din urmă să ajungă director aici. Actualul viceministru a fost director de departament chirurgical, apoi manager general la Centrul Republican de Diagnosticare Medicală. Gheorghe Țurcanu a obținut anul trecut din funcția de viceministru al Muncii 137.000 de lei și o pensie de 29.000 de lei.

Viceministrul mai deține un apartament în Hâncești de 60 de metri pătrați, dobândit în 1988, iar în 2003 a procurat un alt apartament mai mic. Acesta a mai trecut în declarația de avere și două case, una procurată în 1999, iar a doua în acest an, cu o suprafață de 112 metri pătrați, pe care a dat aproape 150.000 de grivne, echivalentul a 131.000 de lei. În 2013 viceministrul și-a luat și o mașină – un Wolkswagen cu anul de producere 2009 care a costat aproape cât casa în care locuiește – 130 de mii de lei.

Gheorghe Țurcanu a mai declarat patru conturi bancare și două firme în care deține cote-părți, dar care s-ar afla în proces de lichidare. Este vorba despre SRL Sanafarm și TT Medizins International.

Aliona Serbulenco a mai deținut o funcție publică la Ministerul Sănătății în perioada 2008-2011. Este medic obstetrician-ginecolog de profesie și și-a început activitatea la Spitalul Raional Cantemir. Din ianuarie 2012 ea a deținut funcția de director medical la clinica de medicină estetică Sancos.

Conform declarației sale de venit Serbulenco a ridicat 240.000 de lei de la Sancos. Ea deține șase terenuri agricole pe care le-ar fi primit prin donație. Viceministrul a mai trecut în declarația sa și trei case de locuit, fiecare cu o suprafață ce depășește 100 de metri pătrați. Două au fost procurate în 2012, contra sumei de 2 milioane de lei, iar una primită, de asemenea, prin donație. Serbulenco a mai indicat în declarație și un apartament, care i-a revenit prin testament în anul 2009.

În acest an, Aliona Serbulenco și-a procurat și un bolid – un Volvo XC90, cu anul de fabricație 2005, în schimb s-a împrumutat la bancă cu 8.000 de dolari.

Valentina Rotaru pare să fie cel mai sărac ministru adjunct, cel puțin pe hârtie. Specialist în nefrologie pediatrică și fost manager de spital, aceasta a ridicat anul trecut 111.000 de la locul de muncă, pentru funcția de manager și alte 3.000 de lei de la Spitalul Medpark. Are un apartament, obținut în 2004, cu suprafața de 85 de metri pătrați și o mașină mică procurată în acest an –  un Nissan Micra, care ar valora doar 4.000 de lei.

 

█ Articole relaționate:

„Schimbarea domnilor, bucuria nebunilor”. Doctorii din Moldova, dezamăgiți de politizarea medicinei 

Au fost numiți trei viceminiștri la Sănătate. Svetlana Cotelea, Andrei Uncuța și Octavian Grama, eliberați din funcție 

Un viceministru al Sănătății a fost eliberat din funcție, iar alți doi își păstrează fotoliile