Redactor: Ina Guțu

Primul copil cu trei părinți ar putea să se nască, până în 2015, în Marea Britanie. Asta după ce legislatorii britanici sunt pe cale să voteze legalizarea unui controversat tratament genetic, menit să prevină transmiterea de la mamă la copil a unor boli genetice grave, cum ar fi afecțiunile mitocondriene.

Noua tehnică, care implică fertilizarea în vitro,  presupune substituirea unor porțiuni defectuoase din ADN-ul ovulul mamei biologice cu cel al unei donatoare. Materialul genetic al embrionului va proveni, însă, exclusiv de la părinţii biologici. Astfel, viitorul copil va avea două mame și un tată, potrivit Daily Mail.  

Această tehnică revoluționară, dar care a provocat critici, ar însemna ca, pentru prima dată în istorie, modificarea ADN-ului matern în procesul de fertilizare. Reprezentanții Ministerului britanic al Sănătății susțin că, prin această metodă, trăsăturile de bază ale ADN-ului, cum ar fi cele care determină culoarea ochilor sau forma feței, nu vor fi afectate.

Este ca și cum ai schimba o baterie în interiorul unei celule, ca să elimini riscul unei boli grave la viitorul copil, declară profesorul Dame Sally Davies, de la Universitatea din Newcastle.

Se estimează că, după aprobarea proiectului de lege, între cinci și 10 copiii sănătoși cu trei părinți se vor naște în fiecare an în Marea Britanie, în familii unde mama este purtătoarea unor gene defecte.

În Marea Britanie, unul din 6.500 de copii se naște cu afecțiune mitocondrială, afecțiune ce poate determina dezvoltare întârziată, retard mintal, convulsii sau demență, pierderea vederii sau auzului, probleme de inimă sau plămâni.

 

Articole relaționate: