Autor: Irina Papuc

Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale testează un soft, care va permite monitorizarea traseului oricărei cutii de medicamente înregistrate în Moldova. De asemenea, cu ajutorul programului, orice persoană va putea afla de la computerul de acasă în ce farmacie se găsește un anumit preparat de care are nevoie și, în plus, să compare prețurile.

Softul, care este deja de patru luni în fază de testare în câteva farmacii, va permite verificarea informației despre traseul unui lot de medicamente, de la Agenție până la depozit și, ulterior, în vânzare. Acest lucru va fi posibil prin interconectarea tuturor farmaciilor, prin intermediul unei aplicații speciale, la serverul central al Agenției. Pentru a putea fi monitorizată, orice cutie va avea înscris un cod din 13 cifre, acesta va conține informații despre medicament, cum ar fi denumirea comună internațională, numărul seriei, producătorul, etc.

Directorul Agenției, Alexandru Coman, susține că utilitatea softului este extraordinară. „Acest lucru ne va da posibilitatea să cunoaștem în timp real ce medicament și unde se găsește, precum și prețurile la fiecare farmacie și depozit. Informația va fi utilă și agenților economici, care își vor modela stocurile în funcție de informația existentă”, declară Coman. El spune că instalarea aplicației în farmacii va fi gratuită, în schimb administratorii acestora vor trebui să încheie contracte de mentenanță cu realizatorii softului.  

De asemenea, potrivit lui Alexandru Coman, după ce programul va deveni funcțional, va fi instalat și un motor de căutare, cu ajutorul căruia orice persoană va putea verifica dacă există în țară medicamentul de care are nevoie, în ce farmacie îl poate găsi și vedea prețurile.

Din 2015, verificarea medicamentelor va fi făcută și prin telefonul mobil. Acest lucru va fi posibil datorită marcajului individualizat pentru fiecare cutie, altfel spus cod QR, care va permite, prin fotografierea lui, accesul la mai multe informații despre proveniența medicamentului. Aceasta este o recomandare a Uniunii Europene, dar care încă nu a devenit obligatorie.