Autor: Irina Papuc

Multe ciudățenii au loc în medicina din Moldova. Proaspăt ales director de spital terțiar, Anatol Ciubotaru nu a venit astăzi la serviciu, iar administrația Spitalului Clinic Republican nici nu știa nimic despre intenția acestuia de a participa la concursul pentru funcția de director general. Acesta ar urma să fie prezentat colectivului abia peste două săptămâni. De cealaltă parte, proaspătul manager cu acte în regulă, Grigore Zapuhlîh, spune că își dorește un spital nou, din temelie, oricât de inacceptabil ar părea acest lucru. Asta însă nu e tot – neurochirurgul își dorește ca sănătatea creierului să devină o prioritate.

Unde este directorul general al Spitalului Clinic Republican nu se știe foarte bine, întrucât acesta nu a apărut astăzi la serviciu, iar deja noii lui colegi spun că au aflat despre participarea lui la concurs dintr-un anunț al Ministerului Sănătății. „El nu este la serviciu. Am înțeles că va fi prezentat colectivului pe 19 octombrie. Nu știam că intenționează să participe la concurs”, spune Gheorghe Scutelnic, vicedirector al Spitalului Clinic Republican. Unde este acesta și de ce nu este la serviciu nimeni de la Spitalul Clinic Republican nu știe. Potrivit Ministerului Sănătății acesta s-a prezentat ieri la concursul organizat de instituție.

Noi nu am reușit să discutăm cu Anatol Ciubotaru, care ne-a declarat că a revenit din Germania pentru a participa la concurs. „Am venit în țară ca să particip la concurs. „Aș vrea să fac schimbări la acest spital, dar nu sunt sigur că o să-mi reușească. Moldova e țara minunilor. La concurs am participat de unul singur . Plec în Germania ca să rezolv toate lucrurile și revin peste două săptămâni”, a declarat Anatol Ciubotaru.

Între timp la Institutul de Neurologie și Neurochirurgie totul fierbe, doar că din alt punct de vedere. Proaspătul manager este gata de revoluții – prima ține de dorința de a construi un spital nou din talpă, iar a doua - să pună problema creierului în capul mesei, metaforic spus.

█ Concurs cu un singur candidat. Institutul de Urgență are un nou director general 

„Eu am un vis, să construiesc un spital nou, performant. Probabil mulți vor sări în capul meu, dar eu știu că pot face acest lucru. Voi încerca să găsesc bani pe toate căile posibile – Ministerul Sănătății, Compania Națională de Asigurări în Medicină, UE, BERD, orice doar ca să reușim să facem acest lucru. Un exemplu pentru mine în acest sens este spitalul universitar Erasmus din Rotterdam”, a spus Zapuhlîh. Deși are planuri pentru o construcție veritabilă directorul încă nu știe de câți bani ar fi nevoie. Neurochirurgul își dorește ca sănătatea creierului să devină o prioritate pentru sistemul de sănătate din Moldova.

„Un ultimii zece ani s-a pus accentul pe problemele altor organe. Consider că nu este corect. În primul rând trebuie să avem un creier sănătos. Îmi doresc să fie un deceniu al creierului”, a mai adăugat entuziasmat managerul.

 

█ Articole relaționate:

Alte două spitale republicane au directori noi

Invenția unui doctor moldovean. 25 de copii moldoveni cu probleme de inimă vor primi, în premieră, valve cardiace de la alți oameni care au capacitatea de a se regenera 

Neurochirurgul care a efectuat prima intervenție pe creier fără anestezie generală a fost ales director la INN