Autor: Irina Papuc

Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale are de mai bine de două luni un nou director. Între timp au fost operate și alte modificări în conducerea instituției, un vicedirector fiind retrogradat, iar altul numit recent în această funcție. Nici până acum însă pe site-ul instituției nu sunt plasate CV-urile celor din administrație. Mai mult, Dumitru Saghin, unul dintre vicedirectori s-a enervat și a strigat la reporter pentru că a fost întrebat ce studii are.

După venirea în funcția de director al Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, Vladislav Zara și-a schimbat și o parte din echipă. Astfel, Ludmila Bumacov nu mai este vicedirector al Agenției, aceasta ocupând acum funcția de șef al secției reglementare și strategii. În loc a fost numit Dumitru Saghin. Acum o săptămână am solicitat de la Agenție CV-urile noului director și proaspătul numit în funcție, Dumitru Saghin. Ni s-a răspuns însă că acest lucru nu este posibil. Astăzi am discutat cu Dumitru Saghin căruia i-am adresat aceeași întrebare. Acesta însă s-a supărat foc.

„Ce, sunt anchetat acum? Întreceți orice măsură ca jurnalist cu discuțiile la telefon. Eu nu știu cu cine vorbesc și nici dumneata nu știi dacă chiar vorbești cu Dumitru Saghin. Întrebați la Ministerul Sănătății ce studii am, că ei m-au angajat. Ce mă întrebați pe mine? N-am chef să stau acum să vă explic”, a ridicat acesta vocea într-un final și a închis receptorul.

Precizăm că administrația Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale încalcă astfel prevederile Hotărârii de Guvern nr. 188 din 3 aprilie 2012 privind paginile oficiale ale autorităților administrației publice în rețeaua Internet. Documentul prevede la articolul 15 că pe pagina oficială web trebuie să fie publicate „datele cu privire la conducerea autorităţii publice” și chiar mai mult – „declaraţia cu privire la venituri şi proprietate a conducerii autorităţii administraţiei publice”, informație care,  de asemenea, lipsește.

Conform unor informații Dumitru Saghin a absolvit medicina la Cluj, iar și-a continuat studiile în Moldova în business și administrare. Acesta a activat timp de nouă ani la compania GlaxoSmithKline, fiind manager de produse și apoi responsabil de marketing. În ultimii ani pe plan mondial compania nu s-a bucurat de o imagine tocmai bună, fiind acuzată de scheme ilegale de promovare a medicamentelor. Ulterior Saghin a fost director la compania Flumed-Farm.

Directorul Agenției Medicamentului a fost schimbat odată cu venirea la Ministerul Sănătății a Ruxandei Glavan.

 

 Articole relaționate:

Directorul Agenției Medicamentului a fost demis. Cine i-a luat fotoliul 

Ruxanda Glavan a semnat un ordin prin care amână regula printre distribuitorii de medicamente