Redactor: Ina Guțu

Măsurile de luptă contra tabagismului, cum ar fi creșterea prețului la produsele din tutun, interzicerea reclamei la țigări și a fumatului în spațiile publice, ar putea salva de la moarte, anual, milioane de vieți.  Astfel de acțiuni, adoptate deja în țări precum Turcia, România și alte 39 de state între 2007 și 2010, dau rezultate pozitive, se arată într-un raport al Organizației Mondiale a Sănătății.

În Turcia, bunăoară, s-a înregistrat o scădere drastică a ratei fumatului. Numărul fumătorilor s-a redus de la aproape 48 la sută în 2008, la 41,5 la sută în 2012.

Zeci de milioane de decese premature ar putea fi prevenite, dacă progresul realizat de aceste țări va fi extins la nivel global. Totodată, un control mai strict al industriei tutunului ar reduce cheltuielile în sănătate și ar crește greutatea medie a copiilor la naștere, susține David Levy, profesor în cadrul Universității Georgetown, Statele Unite.

Măsuri anti-fumat au fost adoptate până acum în 41 de state, printre care și Pakistan, Argentina sau Italia. Iar dacă în aceste țări peste 15 milioane de persoane vor renunța la fumat până în 2050, numărul deceselor asociate fumatului s-ar putea reduce cu 7,4 milioane, se arată într-un studiu realizat de cercetătorii Universității Georgetown.

Potrivit rezultatelor acestei cercetări, cele mai eficiente măsuri sunt creșterea prețurilor la produsele din tutun și interzicerea fumatului în spații publice, cum ar fi birourile sau restaurantele. Prima metodă ar salva peste 3,5 milioane de persoane, iar cea de a doua – încă 2,5 milioane de oameni.

Fumatul ucide anual peste 6 milioane de persoane, iar numărul ar putea depăși cifra de 8 milioane până în 2030, potrivit estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății.