Autor: Irina Papuc

Statul își micșorează contribuția pentru Sănătate, după ce a fost rectificat bugetul de stat pentru anul 2015. Astfel, statul se obligă să transfere mai puțini bani pentru proiectul „Modernizarea sectorului sănătății”.

Proiectul a fost introdus astăzi suplimentar pe ordinea de zi, la fel ca și alte două proiecte – unul ce ține de rectificarea bugetului de stat și unul pentru rectificarea bugetului pentru asigurările sociale.

Potrivit documentului, transferurile de la bugetul de stat către fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală pentru realizarea proiectului „Modernizarea sectorului sănătății” au fost diminuate cu 13 milioane de lei față de cele aprobate, ca rezultat al îndeplinirii indicatorilor legați de debursări, stabiliți de comun acord între Banca Mondială, Ministerul Sănătății și CNAM pentru implementarea proiectului „Modernizarea sectorului sănătății în Republica Moldova”. Respectiv, vor fi micșorate cheltuielile pentru medicamente compensate, la care au fost repartizate mijloace pentru realizarea proiectului „Modernizarea sectorului sănătății”.

În nota de argumentare se menţionează că modificările respective a transferurilor din bugetul de stat în Fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală sunt în concordanță cu propunerile de rectificare a bugetului de stat pe anul 2015. Precizăm că tot astăzi Ministerul Finanțelor a propus rectificarea veniturilor la bugetul de stat cu 1,1 miliarde și la cheltuieli cu 1,5 miliarde de lei. Totuși, pentru a intra în vigoare este nevoie de adoptarea documentului de Parlament.

Potrivit Legii fondurilor asigurărilor obligatori de asistență medicală statul trebuia să transfere 48 de milioane de lei pentru proiectul „Modernizarea sectorului sănătății”. Proiectul prevede îmbunătățirea indicatorilor în cazul maladiilor netransmisibile și sporirea calității serviciilor medicale. 

 

 Articole relaționate:

Instituțiile medicale din țară, îngropate în datorii colosale. În spitale nu există medicamente și nici măcar seringi 

Criza din sănătate lovește în medici. Guvernul anunță un deficit de 100 de milioane de lei la plata salariilor

Jumătate de milion de euro, aruncați în vânt. Un spital a cumpărat, încălcând legea, un aparat care nici măcar nu poate fi folosit