Redactor: Sorina Bujarov

Medicamentele sunt ca o sabie cu două tăișuri. Pentru fiecare viață salvată, există și o viață pierdută din cauza preparatelor medicamentoase. De obicei asociem moartea cu consumul de substanțe ilegale, pe când în realitate anual aproximativ 100 de mii de oameni mor din cauza medicamentelor prescrise de doctori. Abuzul de medicamente este o problemă gravă în Statele Unite ale Americii. Uneori, consumul simultan a două preparate pot avea consecințe grave, chiar decesul.

Fiecare medicament, începând cu cele împotriva tusei, analgezicele, indiferent dacă se eliberează în baza unei rețete semnată de doctor sau nu, sunt însoțite de un prospect medical – un fel de instrucțiune. Pe lângă alte informații utilitare, aici se precizează cu ce tipuri de medicamente preparatul în cauză nu trebuie să fie combinat, adică luat simultan sau la scurt timp. Cu toate acestea, pacienții continuă să combine preparate medicamentoase periculoase.

Potrivit Medical Daily, consecințele combinațiilor de medicamente pot fi ușoare, dar și periculoase – începând cu dureri de stomac ușoare și terminând cu decesul. Specialiștii de la Centrul pentru Control și Prevenire a Bolilor aproape 28 la sută dintre adulții cu vârsta cuprinsă între 20 și 59 de ani lunar iau de la medici mai multe rețete medicale, în baza cărora își cumpără diferite tipuri de medicamente, ceea ce înseamnă că puțini dintre noi realizează la ce pericol se expun consumând mai multe preparate. Mai jos găsiți cele mai periculoase combinații de medicamente.

 █ De ce medicamentele ajung să coste cu 5.000 de procente mai mult 

Antidepresantele și analgezicile – probabil toți pacienții care au consumat antidepresante au fost avertizați de medici că acestea nu pot fi luat în combinație cu medicamentele analgezice – cele administrate pentru a atenua durerile. Atât SSRIs – o clasă de antidepresive și medicamentele anti-inflamatorii nesteroidiene, (NSAID), cum ar fi Advil, crește riscul cu 600% de a suferi hemoragii la nivelul stomacului și esofagului, informează Mens Journal. Un alt studiu efectuat de specialiști olandezi a constatat că, luând cele două medicamente împreună, crește semnificativ riscul de a avea hemoragii gastro-intestinale, mai mult decât orice alte pastile.

Atât antidepresantele, cât și analgezice numite triptani, acționează asupra nivelului de serotonină din creier. Potrivit National Library of Medicine, rezultatul acestei interacțiuni generează efecte secundare neplăcute, cum ar fi agitație, febră, bătăi rapide ale inimii și creșterea frecvenței respirației.

Anticuagulantele și Aspirina - anticoagulantele sunt medicamentele prescrise pacienților cu probleme grave de sănătate, pentru a-i ajuta să prevină formarea cheagurilor de sânge în artere. Preparatele acționează asupra reacțiilor chimice care se petrec în organismul nostru și prelungesc timpul, astfel încât să se evite formarea cheagurilor. De cealaltă parte, aspirina este un medicament pentru calmarea durerilor minore. Puțini însă știu că aspirina, de asemenea, este un medicament antiagregant plachetar, adică împiedică trombocitele să se unească şi să formeze cheaguri de sânge. Astfel, în cazul în care anticoagulantele și aspirina se iau simultan sau la scurt timp, acestea au o acțiune dublă asupra sângelui, astfel crește riscul ca pacientul să sufere hemoragii interne sau externe.

Analgezicele și medicamentele anti-anxietate - ambele medicamente, cele împotria anxietății și analgezice opioide derivate, cum ar fi codeina, morfina, și brandurile precum Percocet și Vicodin, acționează ca și antidepresantele. În cazul în care sunt administrate în același timp preparatele pot crește toxicitatea. Acțiunea lor se dublează, generând astfel scăderea ritmului inimii și a respirației, uneori provocând chiar și decesul.

 Lăcomia industriei farmaceutice – un medicament produs cu un dolar va costa de sute de ori mai mult, după ce a fost schimbat producătorul

Potrivit CBS, una din trei persoane care iau analgezice în baza unei prescripții medicale primeau, de asemenea, preparate pentru anxietate sau pentru a relaxa mușchii eliberate tot de doctori. Din păcate, din cazua acțiunii preparatelor asupra sistemului respirator, acestea pot cauza decesul pacientului.

Acetaminofen și Opiacee – acestea sunt două medicamente foarte populare, dar, în același timp, foarte periculoase, iar atunci când luate simultan în cantități mai mari decât doza recomandată, efectele lor este moarte. Deseori unele persoane încearcă să sporească efectul medicamentului Tylenol, prin administrarea acestuia în combinație cu Tylenol 3 (acetaminofen și codeină), informează The Fix.

Un studiu efectuat încă în 2005 de specialiștii de la University Of Washington Medical Center in Seattle a constatat că 38 la sută din cei care dezvoltă insuficiență hepatică acută se îmbolnăvesc din motiv că au ingerat accidental o doză mai mare de acest medicament. Alți 63 la sută din pacienții care au dezvoltat aceeași maladie s-au îmbolnăvit pentru că au consumat simultan, fără să știe, medicamente care conțin atât acetaminofen, cât și opioid.

Medicamente pentru tusă și antihistaminice – multe preparate contra tusei și antihistaminice au aproape aceeași componență, iar cei care le consumă pe ambele în același timp riscă să ia o doză în exces. Aceasta, explică medicii, amplifică semnificativ efectul sedativ. Astfel crește senzația de somnolență, însă mulți pacienți nu-și pot da seama de acest lucru, continuând să facă lucruri care le pot pune viața în pericol – să conducă automobilul, etc. Chiar dacă medicamentele se iau înainte de culcare, efectul combinației dintre acestea se poate simți și dimineața, sub formă de amețeli, informează USA Today

 

█  Articole relaționate:

Consumul de paracetamol în timpul sarcinii poate crea probleme de dezvoltare copilului 

De ce substanțe are nevoie creierul nostru, în funcție de preocupări și obiceiuri

Efecte nebănuite ale medicamentelor folosite în controlul colesterolului. Acestea previn mai multe boli decât se credea până acum 

Mamele care iau antidepresive în ultimele luni de sarcină riscă să nască copii cu dereglări de respirație