Autor: Irina Papuc

Numele ex-ministrului Sănătății și actualului ministru al Muncii, Protecției Sociale și Familiei apare în procesul-verbal făcut public în această dimineață, în care Ilan Shor explică legăturile lui cu Vlad Filat și cum au ajuns să dispară banii din cele trei bănci. În procesul-verbal scris de către Shor este pomenit și Mircea Buga, cu care milionarul ar fi avut discuții directe.

Astfel, Shor a făcut referire la perioada 2013 - 2014, timp în care s-ar fi luat prea multe credite neperformante din BEM, la solicitarea lui Vlad Filat, care ar fi promis să restituie banii, după alegeri, fiind sigur că va fi ales în calitate de premier. 

Astfel, în martie 2013 cei doi ar fi avut înțelegerea să rezolve problema creditelor neperformante prin implicarea firmelor lui Shor. Acestea urmau să cumpere creditele neperformante de la BEM, iar BEM să acorde credite Băncii Sociale și Unibank pentru ca banii să ajungă în final tot în conturile firmelor lui Shor. Astfel, au ajuns și cele două bănci să se confrunte cu probleme grave.

„Ce-i drept, Filat a asigurat venituri suplimentare la Unibank prin transferul la această bancă a unor sume rămase de la SA Franzeluța și Compania Națională de Asigurări în Medicină (aproximativ 600 de milioane de lei). Cu Mircea Buga eu am discutat direct după ordinele lui Filat. SA Franzeluța lucra direct cu Unibank”. 

„Vlad Filat așa și nu mi-a mai dat niciun ban. La sfârșitul verii 2014 l-am avertizat că voi anunța forțele de ordine, deoarece nu mai puteam să mă înfund în datorii. Atunci Vlad Filat a venit cu propunerea să cumpărăm Banca de Economii, așa ca în doi sau trei ani să putem câștiga suficienți bani ca să acoperim aceste lacune. Ne-am înțeles în felul următor: Vlad Filat va transmite pachetul de acțiuni de control ale BEM către companiile pe care le conducem, transferând toate mijloacele financiare ale întreprinderilor, agențiilor și instituțiilor de stat, ale CNAS, CNAM și banii din conturile trezoreriale”.   

Deși a fost contactat, Mircea Buga nu a făcut comentarii deocamdată pe marginea acestui subiect.

 

 Articole relaționate:

Încep „surprizele”. Guvernul taie din banii pentru Sănătate după ce veniturile la bugetul de stat se reduc cu 1 miliard de lei 

Instituțiile medicale din țară, îngropate în datorii colosale. În spitale nu există medicamente și nici măcar seringi 

Criza din sănătate lovește în medici. Guvernul anunță un deficit de 100 de milioane de lei la plata salariilor