Autor: Irina Papuc

Victoria, eroina campaniei Dăruiești și câștigi de la Pro TV s-a întors în această seară în Republica Moldova, după ce a fost operată cu succes la București. Fetița a suportat un transplant de ficat acum o lună.

Victoria și mama ei au fost întâmpinate la aeroport de fostul premier Vlad Filat, de deputatul Vladimir Hotineanu și de șeful Agenției de Transplant, Igor Codreanu, care au întâlnit-o cu flori și cadouri. Fiecare a promis că Victoria va fi ajutată și în perioada de reabilitare.

Mama Victoriei a aterizat pe aeroportul din Chișinău cu lacrimi de emoții în ochi, fetița însă radia de fericire. E plină de energie optimism. Victoria spune că a aruncat agenda în care desena altădată doar cruci și sicrie și că este gata să înceapă o viață nouă, fără dureri. „Nu mai păstrez acel caiețel. Am altul în care desenez cu totul altceva. După operație am simțit că în corpul meu s-a schimbat ceva. Și viața mi s-a schimbat. Mi-e dor să-mi revăd prietenii și fratele mai mic”, a precizat fetița, cu gândul deja la prieteni și la joacă. Iar experiența ultimei luni, pe care a petrecut-o pe patul de spital, a făcut-o sigură de faptul că atunci când va fi mare va deveni medic, pentru a salva, la rândul său, vieți omenești.

Despre băiatul a cărui bucată de ficat i-a fost transplantată Victoria știe foarte puține. „Cunosc că îl chema Alexandru, avea aceeași vârstă cu mine și a murit după a căzut poarta peste el”, povestește ea.

De cealaltă parte, mama fetei, Lidia, spune că s-a rugat mult pentru ca părinții băiatului decedat să poată îndura durerea pierderii unicului fiu. „Nu i-am văzut niciodată. Știu că este vorba despre o familie tânără, iar Alexandru era singurul lor copil. M-am rugat pentru sufletul lui și pentru ca Dumnezeu să le dea putere să treacă peste această durere”, își amintește în lacrimi mama Victoriei.

„Medicii mi-au spus că ficatul băiețelului s-a potrivit perfect, de parcă ar fi fost al ei, nu a fost nevoie nici de perfuzii de sânge. Sărbătorim acum două zile de naștere.  Este o norocoasă, nu avea să mai supraviețuiască mult. Ea știa că va trăi până la 14 ani”, a adăugat Lidia, promițând că nu va uita pe nimeni din cei care au ajutat-o în toată acest timp.

Directorul Agenției de Transplant, Igor Codreanu dă asigurări că Victoria va beneficia de medicamente, pentru a evita reacțiile de respingere a noului organ. Această perioadă ar putea dura mai mult de patru ani.

„Vom menține în continuare o relație bună cu Victoria. Ea are nevoie încă de multe lucruri. Îndemn pe toți oamenii care pot să facă o faptă bună. O viață de om salvată contează mai mult decât o mașină nouă sau decât o vancanță în destinații exotice”, este convins fostul premier, Vlad Filat. El a s-a implicat activ în cazul Victoriei, donând o sumă de 30 de mii de euro, necesară pentru transplant, asumându-și și toate cheltuielile de transport și cazare a familiei.

Victoria suferea de ciroză hepatică, iar povestea ei a înduioșat mii de oameni, care au trimis sms-uri în timpul campaniei „Dăruiești și câștigi”, organizată de PRO TV, în cadrul căreia au fost adunați aproximativ 300 de mii de lei.

Transplantul a fost realizat cu succes pe data de 5 iunie la Spitalul Fundeni din București.