Autor: Sorina Bujarov

Moldova a mai pierdut un doctor cu renume. Profesorul Filip Gornea, doctor habilitat în ştiinţe medicale, om emerit, laureat al premiului de stat în domeniul medicinii și şeful clinicii nr.1 a Catedrei Ortopedie şi Traumatologie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemiţanu” s-a stins din viaţă ieri dimineață, la vârsta de 74 de ani.

Aproape toată viața și-a dedicat-o medicinei. După ce în 1963 a pășit pragul Institutul de Medicină din Chișinău, USMF „Nicolae Testemițanu” de astăzi, Filip Gornea a rămas devotat medicinei 50 de ani, timp în care a format generații de doctori, dar și a contribuit la dezvoltarea sistemului național de sănătate.  

Filip Gornea s-a născut la 17 noiembrie 1941 în satul Bulboci, judeţul Soroca, într-o familie de agricultori. După absolvirea şcolii medii, a studiat la Colegiul de medicină din Soroca, iar în 1963 a fost admis la USMF „Nicolae Testemițanu”, pe care a absolvit-o cu brio. După  rezidenţiat şi-a continuat studiile la doctorantură la Institutul Central de Traumatologie şi Ortopedie „N. N. Priorov” din Moscova, unde în 1975 şi-a susţinut teza de doctor în medicină. Mai târziu, în 1992, la aceeaşi instituţie şi-a susţinut şi teza de doctor habilitat, scrie Jurnal.md.

 

 A murit Petru Stratulat, părintele serviciului de perinatologie din Moldova. Acesta suferea de cancer pancreatic 

Ulterior a revenit în țară, unde a contribuit semnificativ la dezvoltarea sistemului de sănătate, prin formarea unor noi specialiști în domeniu, dar și prin nenumăratele sale inovații. Astfel, în perioada anilor 1998-2011 Filip Gornea a fost şeful Catedrei de ortopedie şi traumatologie a USMF, unde, în spiritul tradiţiilor create de Nicolae Testemiţanu a contribuit plenar la formarea cadrelor naţionale de medici.

A publicat peste 290 de lucrări ştiinţifice, manualul „Ortopedie şi traumatologie”, trei monografii. Este autorul mai multor elaborări metodice şi a zeci de invenţii şi inovaţii. În 2005 a primit titlul „Om emerit al R. Moldova”.

 

 

 

 

 

 

 Articole relaționate:

Cine sunt cei mai apreciați specialiști în medicină din acest an 

Specialiști moldoveni, recunoscuți la nivel mondial 

Doctorii de „milioane” ai Moldovei