Autor: Irina Papuc

Glavirux SRL a trecut în „Polisano Prim SRL”. Firma pe care a fondat-o actualul ministru al Sănătății, Ruxanda Glavan, a obținut o altă denumire la scurt timp după numirea acesteia în funcția de ministru la Sănătate. Conturile bancare, codul fiscal și administratorul firmei nu s-au schimbat însă.

Firma Glavirux SRL a fost fondată încă în 2006 de către Ruxanda Glavan, care a și condus compania până în iunie 2013. Întâmplător sau nu, compania la care a fost director a început să obțină cele mai multe contracte cu bani de la stat exact în perioada când actualul ministru se făcea cunoscută - 2011  - 2013, contractele cu spitalele fiind asigurate și în 2014 și 2015. Astfel, până în acest an, firma Glavirux SRL a fost desemnată câștigătoare la aproximativ 120 licitații publice, plus numeroase contracte adiționale de majorare a sumelor inițiale.

În total, contractele cu statul au valorat aproximativ 15 milioane de lei, în perioada 2011 - 2015. Printre aceste contracte, se numără și câteva, mai exact șase la număr, plus unul adițional, care au fost încheiate cu instituția condusă de mama sa, Adela Glavan, care este de mai mulți ani director la AMT Centru. Astfel, Glavirux SRL a încheiat contracte cu această instituție medicală în valoare de 1 milion de lei.

Ruxanda Glavan a comentat o singură dată situația, în cadrul unui interviu pentru Ziarul de Gardă. Deși a spus că numele ei mai mult a afectat compania, din contractele semnate se înțelege altceva. Oricum, funcționara a declarat că toate licitațiile au fost organizate conform legii și că nu au existat niciodată abateri.

Acum, Ruxanda Glavan nu mai figurează ca administrator al firmei, în actele oficiale fiind indicată Olga Latîș. La începutul acestui an. Glavan însă figura ca unicul acționar al firmei. La scurt timp după numirea acesteia în funcția de ministru al Sănătății, firma pe care a fondat-o și-a schimbat și denumirea - în Polisano Prim SRL. Acest lucru este confirmat de administratorul firmei Olga Latîș, printr-un document semnat de aceasta. Astfel, Glavirux își schimbă doar numele, conturile bancare, codul fiscal, administratorul și chiar adresa - strada Costiujeni 6/2, orășelul Codru – au rămas aceleași. Și în cele mai noi date privind firmele fondate în Moldova și administratorii acestora, firma Polisano Prim apare cu același cod fiscal ca și fosta Glavirux, care este deja eradiată. Fondator apare aceeași persoană - Olga Latîș.

Am solicitat explicații de la ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, în privința legăturilor ei de acum cu Polisano Prim SRL, dacă a rămas în continuare unicul acționar, precum și dacă schimbarea denumirii firmei are vreo legătură cu scandalul declanșat de câștigarea contractelor pentru instituția medicală pe care o conduce mama sa, Adela Glavan. Ministrul nu a răspuns nici de această dată la întrebările noastre, însă a postat un mesaj pe pagina sa de Facebook, unde scrie că n-are nicio legătură cu firma „reînviată”.

„Pentru cei care mă atacă pe nedrept vreau să menționez că începând cu vara acestui an firma Glavirux nu îmi mai aparține”, a punctat aceasta, fără alte explicații.

Până acum nici CNA, nici CNI nu au avut nicio reacție referitor la acest caz.

 

 Articole relaționate:

Cine este viitorul ministru al Sănătății - averi, firme și contracte 

Războiul continuă. Gațcan spune că ministrul Sănătății vrea să-l demită din motive personale. „A pierdut un proces de judecată. A vrut să facă escrocherii”