Autor: Sorina Bujarov

Scandalul dintre ministrul Sănătății Ruxanda Glavan și directorul Institutului Mamei și Copilului capătă amploare. Astăzi Ștefan Gațcan a adresat o scrisoare deschisă premierului în exercițiu, președintelui Parlamentului și președintelui țării, în care se plânge că ar fi persecutat de către conducerea Ministerului Sănătății. Mai mult, acesta dezminte informațiile precum să instituția medicală pe care o conduce are datorii nejustificate.

Săptămâna trecută Ministerul Sănătății a publicat pe site-ul oficial concluziile comisiei care a inspectat situația medico-financiară de la Institutul Mamei și Copilului. Potrivit notei informative a comisiei, spitalul ar avea datorii creditorii de peste 40 de milioane de lei, dintre care peste 18 milioane sunt pentru plata medicamentelor. În același document se preciza că Institutul Mamei și Copilului duce lipsă de preparate, deși în acest an au fost cumpărate medicamente de o sumă de 2,6 ori mai mare decât se prevede pentru acest segment. Ștefan Gațcan  dezminte însă aceste informații, argumentând că spitalul pe care-l conduce are datorii mult mai mici, care au fost cauzate de inflație, nu de management defectuos, așa cum i se reproșează.

„În Nota enunțată este reflectată eronat concluzia referitoare la situația financiară a Institutului, prin care se încearcă acuzarea mea repetată, în ceea ce ține de așa-zisa situație financiară curentă și existența unei datorii de circa 40 milioane de lei. Astfel, vă informez cu toată responsabilitatea că IMC mai are datorii creditoare pînă la sfîrșitul anului de circa 6.819.300 lei, nu de 40 de milioane de lei, așa cum eronat și tendențios declară ministrul în exercițiu Glavan”, se precizează în scrisoarea semnată de Ștefan Gațcan, adresată premierului în exercițiu, președintelui Parlamentului, președintelui țării și președintelui Comisiei protecţie socială, sănătate şi familie.

 Directorul Institutului Mamei și Copilului, pe picior de ducă. Ministrul Sănătății admite că îl vrea demis 

În aceeași scrisoare Gațcan se plânge și pe faptul că i s-a aplicat o mustrare aspră nemotivat, aducând drept exemplu argumentele contradictorii ale Ministerului Sănătății. „Este cel puțin straniu să acorzi unui manager două mustrări în 2015 pentru „lipsa de medicamente în stoc”, ca ulterior să constați că stocurile sunt acumulate supra normă și să încerci să-l sancționezi disciplinar pentru acest fapt”, mai scrie Gațcan în scrisoarea publică.

În aceeași scrisoare directorul a ținut să se laude și cu proiectele realizate pe parcursul celor trei ani de când ocupă fotoliul de conducere. În acest mod managerul IMC încearcă să justifice donațiile primite de spital în ultimii doi ani. Spre final acesta scrie că ceea ce face ministrul Sănătății este o răzbunare nemotivată și nu acțiuni obiective.

„Vă rugăm să analizați aceste acțiuni și, fiți de acord, că ele reprezintă un abuz de putere și o răzbunare nemotivată a doamnei ministru în exercițiu. (…) În încheiere, îmi exprim îngrijorarea că acțiunile abuzive, defăimătoare și fără precedent demarate de ministrul Glavan nu fac decît să distrugă medicina națională prin decapitarea unor personalități notorii, cetățeni devotați profesiei de doctor și patrioți ai Republicii Moldova”, se precizează în scrisoare.

Amintim că anterior Ștefan Gațcan a mărturisit că relația lui cu ministrul Sănătății Ruxanda Glavan s-ar fi înrăutățit acum câțiva ani, în urma unui proces de judecată. Atunci firma pe care o conduce și reprezentanții companiei Glavirux, fondată de Ruxanda Glavan, ar fi participat la o licitație publică pentru procurarea unor echipamente, care în final s-ar fi încheiat cu un proces de judecată. 

 Directorul Institutului Mamei și Copilului dă replică ministrului Sănătății. „Comisia nu a găsit încălcări grave, iar eu nu mă țin de funcție” 

„Atunci când se ocupa cu business-ul a pierdut o instanță de judecată, pentru că a vrut să facă escrocherii. La mine încă sunt acele dosare pentru escrocherie și fals de acte publice”, a afirmat atunci Gațcan. 

În replică, Ruxanda Glavan a afirmat că nu are niciun conflict cu Ștefan Gațcan și a solicitat de la acesta să-și ceară scuze în public.

Precizăm că Ștefan Gațcan ocupă funcția de director al Institutului Mamei și Copilului din 2012 și își încheie mandatul în 2017. Acesta a respins în repetate rânduri acuzațiile precum că ar fi cheltuit ineficient banii instituției. Deși de mai mulți ani mămicile internate aici se plâng pe condiții proaste și mizerie, Gațcan a declarat că banii primiți de instituție nu sunt suficienți pentru a moderniza toate secțiile întinse pe o suprafață de peste 50 de mii de metri pătrați.

În acest an la Institutul Mamei și Copilului au fost spitalizați peste 40 de mii de copii și mămici.  

 

█  Articole relaționate:

O comisie a Ministerului Sănătății verifică banii Institutului Mamei și Copilului. Ruxanda Glavan s-a dus în vizită pe neprins de veste

Spitalul în care copiii sunt nevoiți să doarmă pe saltele îmbibate cu urină 

Gaură de 300 de milioane de lei în bugetul CNAM. Valeriu Streleț: „Nu panicați societatea”