Redactor: Sorina Bujarov

Grupa sangvină este una dintre cele mai misterioase taxonomii ale corpului uman. Există patru grupe sanguine: A, B, AB și 0 – antigeni care se regăsesc pe suprafața celulelor roșii din sânge, explică specialiștii. Grupa de sânge nu doar că ne ghidează cui putem să donăm sânge sau cine poate nouă să ne doneze, dar dezvăluie mai multe aspecte legate de sănătatea corpului. Medicii spun că grupa de sânge ne poate spune chiar și ce maladii suntem predispuși să dezvoltăm.

Grupa de sânge zero (I) – persoanele cu această grupă de sânge sunt cel mai puțin predispuse de a face cancer pancreatic, arată datele unui studiu realizat de experții de la Universitatea Yale. Astfel, specialiștii de la Centrul de Cancer a universității au constatat că apariția cancerului pancreatic este influențată de așa numitele bacterii Helicobacter pylori, sau or H. pylori, care trăiesc în intestine. Cercetătorii au descoperit că acest tip de cancer este mai frecvent la persoanele cu grupa de sânge A și B, deoarece acestea influențează benefic și crează un mediu favorabil ca aceste bacterii să se dezvolte în corp. Persoanele cu grupa de sânge zero nu au antigeni pe suprafața celulelor roșii din sânge, ceea ce înseamnă că în corpul acestora nu există un mediu favorabil pentru H. pylori. Așa deci, acești oameni au un risc scăzut de a face cancer pancreatic.

O altă curiozitate legată de persoanele cu grupa de sânge zero este că ele pot dona  sânge oamenilor cu diferite grupe de sânge, scrie Medical Daily

Grupa de sânge A (II) – specialiștii spun că grupa de sânge influențează și nivelul anumitor hormoni din organism. Persoanele cu grupa sanvină A, de exemplu, sunt mult mai susceptibile de a avea niveluri mai ridicate de cortizol – hormonul stresului. În cazul acestora specialiștii recomandă exerciții precum yoga sau Tai Chi, care sunt mai eficiente în reducerea tensiunii decât alte exerciții fizice.

█ Cea mai rară şi misterioasă boală din lume. Medicii, pe cale să găsească un leac

În cazul în care glanda suprarenală produce tot mai mult cortizol în sânge, răspunsul la stres devin tot mai acut.Astfel, oamenii cu tipul de sânge A pot deveni mai ușor anxioși și mai greu se detașează de probleme.

Grupa de sânge B (III)– având în vedere că grupa de sânge influențează nivelurile de hormoni din organism, specialiștii susțin că persoanele cu tipul grupei de sânge A și B răspunde mai bine calmante, la exerciții de scădere a tensiunii cum ar fi yoga, mai ales dacă depresia este legată cu problemele de familie. În schimb, cei cu grupa AB au mai multe beneficii de la exercițiile ce presupun mai mult efort fizic, acestea protejându-le sistemul imunitar.

„Tipul de sânge zero predispune la probleme generate de faptul că nu pot reduce foarte repede din organism hormonul care provoacă stresul. Persoanele cu această grupă de sânge mai greu scapă de stres”, a explicat dr. Ginger Nash, medic naturist.

Se știe însă că antigenii de la suprafața celulelor roșii, adică grupa de sânge, reprezintă hrană pentru bacteriile intestinale. Aproximativ 80 la sută dintre populația lumii are în instestine astfel de bacterii. În acest context, specialiștii spun că persoanele cu grupa de sânge B au până la 50.000 de ori mai multe tulpini de bacterii prietenoase organismului decât persoanele cu tipul de sânge A sau zero. 

█ Cheagurile de sânge din organism vor putea fi dizolvate fără medicamente 

Grupa de sânge AB (IV)– această grupă sanguină este un factor de risc inclusiv și pentru bolile inimii, susțin medicii. Un studiu realizat încă în 2012 de către specialiștii de la Universitatea Harvard a constatat că oamenii cu grupa de sânge zero sunt predispuși pentru a dezvolta maladii cardiovasculare. Însă, cei cu grupa de sânge AB au un risc cu 23 la sută mai mare de a dezvolta boli de inimă decât cei cu grupa zero. Autorul studiului Dr. Lu Qi, profesor asistent în cadrul Departamentului de Nutriție, a declarat să antigenii acționează practic la fel ca și colesterolul și hipertensiunea arterială, despre care se știe că sunt factori de risc pentru bolile cardiovasculare.

Aceasta mai reprezintă un risc pentru a dezvolta probleme de memorie. Creierul uman are foarte multe în comun cu sistemul vascular, spun specialiștii. Un studiu efectuat recent a constatat că persoanele ce au această grupă de sânge sunt mai predispuse de a avea probleme de memorie. Riscul este mai mare cu 82 la sută, decât în cazul persoanelor ce au altă grupă de sânge. Persoanele cu acest tip de sânge mai pot avea dificultăți de exprimare și probleme de atenție, spun doctorii.

Acest lucru ar putea fi cauzat de proteina cheie responsabilă de coagularea sângelui, cunoscută sub numele de factor de coagulare VIII. Din acest motiv la persoanele cu grupa de sânge AB se reduce semnificativ calitatea fluxului sanguin de la nivelul creierului, iar unele regiuni ale creierului nu sunt alimentate suficient cu sânge.

 

█ Articole relaționate:

Progres al medicinei care va salva mii de vieți. Problema lipsei de sânge în spitale ar putea fi rezolvată 

Medicina evoluează – doctorii au identificat un nou tratament care poate îmbunătăți viața persoanelor cu o boală genetică incurabilă 

O nouă descoperire care va ajuta medicii să înțeleagă mai bine cauzele pierderilor de sarcină