Autor: Irina Papuc

Medicii din serviciul de Urgență au ieșit astăzi să protesteze, după ce directorul interimar Iurie Crasiuc a fost înlocuit cu altul. Este vorba despre Oleg Creciun, fost șef de secție și fost director interimar la spitalul din Cahul. Doctorii sunt nemulțumiți de faptul că Urgența este politizată din nou.

Doctorii au ieșit în fața sediului să protesteze cu pancarde și lozinci împotriva deciziilor Ministerului Sănătății de a numi un director interimar în perioada când era anunțat concurs pentru ocuparea funcției de director la Centrul Național de Medicină Urgentă Prespitalicească. Directorul interimar de până astăzi, Iurie Crasiuc, spune că a fost anunțat în această dimineață despre faptul că nu mai este director de către Oleg Creciun, dar că nu a văzut până acum ordinul ministrului Sănătății.

„Am aflat de la el că nu mai sunt director când a intrat în cabinetul meu și mi-a spus acest lucru. Ordinul nu mi l-a arătat nici el, nici viceministrul Sănătății, Gheorghe Țurcan care a venit să discute cu colectivul. Acest om a fost numit vicedirector acum o lună, vine din afara domeniului. A fost șef al secției de Internare la spitalul din Cahul. Am crezut că lucrurile se vor calma, dar se vede că a fost totul bine pregătit din timp”, spune Crasiuc.

De astăzi și-a pierdut funcția nu doar Crasiuc, dar și șefii interimari de la Stațiile Nord și Sud. Iurie Bzovîi a fost înlocuit cu Vladislav Alexeev, iar Irina Blându cu Igor Prisăcari. Ambii vin din sistemul spitalicesc - Alexeev din spitalul din Cahul, iar Prisăcari de la Spitalul Municipal din Bălți.

 

 

Ministerul Sănătății nu a argumentat deocamdată care au fost motivele care au stat la baza numirii altui director interimar. Cert este că nemulțumirile oamenilor legate de continuarea politizării serviciului de Urgență continuă. Se pare că noul director interimar nu este străin de politică. Acesta a donat Partidului Democrat la alegerile de anul trecut o sumă de 50.000 de lei. Informația se conține în raportul PDM cu privire la banii obținuți în campania electorală din noiembrie 2014.

Colectivul a pus pe foaie o serie de revendicări care urmează să fie discutate cu Ministerul Sănătății. Aceștia cer să nu fie conduși de oameni numiți pe criterii politice, dar și să fie dat afară noul lor șef pe motiv că ar fi lipsit de la muncă nemotivat timp de o săptămână. Doctorii au și alte revendicări, printre care și schimbarea mecanismului de salarizare, astfel încât leafa lor să nu fie mai mică decât cea a medicilor de familie. 

Amintim că Centrul Unic de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a devenit funcțional în luna octombrie și de atunci a fost organizat un concurs pentru ocuparea funcției de director.  Mai exact pe 21 octombrie. După noile regulamente aprobate, Ministerul Sănătății poate decide neadmiterea la concurs a participanților care nu „întrunesc condițiile” și să organizeze alt concurs.

 

 Articole relaționate:

Se caută director pentru o instituție medicală nou formată 

Controversata reformă a Serviciului de Urgență a fost pusă în aplicare. O altă instituție medicală și-a început activitatea 

Serviciul de Urgență din Moldova urmează să fie reorganizat. Vom avea mai puțini directori și un Centru de Urgență Național. Medicii sunt revoltați că nu li s-a cerut opinia