Autor: Sorina Bujarov
Pe lângă sărăcie și singurătate, bătrânii din Moldova mai sunt supuși și violenței, fie fizică, economică sau psiho-emoțională. Așa arată datele studiului „Tăcerea nu e o soluție: Abuzul asupra vârstnicilor din Republica Moldova”, publicat recent. Prevenirea unor astfel de cazuri este dificil de realizat, având în vedere că în țara noastră organizații care să îngrijească bătrânii la domiciliu sunt prea puține, iar statul, la rândul său, investește foarte puțin în astfel de servicii.
Rezultatele studiului scoate în evidență realitatea crudă în care trăiesc bătrânii din Moldova – părinți, bunici sau străbunici. Cu pensii mizere care nu ajung nici măcare pentru strictul necesar, bătrânii din țara noastră sunt supuși violenței sub diferite forme. Sunt bătuți, li se iau banii de întreținere sau sunt batjocuriți în ultimul hal de propriile rude sau de către străini. Conform datelor studiului, aproximativ 30% din vârstincii moldoveni s-au confruntat cu acte de violență și abuz, acest lucru fiind văzut de mulți dintre ei ca ceva rușinos, despre care nu te poți plânge.
Mai exact, potrivit studiului realizat la sfârșitul anului 2014, majoritatea bătrânilor sunt supuși violenței psiho-emoțională. Este vorba despre aproximativ 14%. În același timp 10% sunt supuși violenței economice, iar aproximativ 5% - sunt victime ale violenței fizice.
█ Bătrânii din Moldova, ținuți în viață cu câte 10 lei pe an
„Una din cele mai răspândite forme ale violenței asupra vârstnicilor este cea psihologică și cea emoțională sub formă de umilință, rușinare, înjosire, insulte, ignorarea dorințelor și a opiniilor, amenințarea cu izolarea și interzicerea contactului direct cu prietenii sau familia. După depășirea vârstei de 60 de ani, 11% au devenit victime ale abuzului economic, asociat cu furtul bunurilor materiale și financiare, deposedări forțate de bani, proprietate sau bunuri, înșelare (falsificarea semnăturii) etc, iar 4,4% - victime ale violenței fizice, manifestată sub diferite forme – îmbrânciri, lovituri, bătăi”, se precizează în studiul realizat de HelpAge International și Centrul Național de Cercetări Demografice.
Cel mai frecvent, afirmă autorii studiului, sunt supuși violenței persoanele trecute de vârsta pensionării care trăiesc singuri și care nu au de la cine să ceară ajutor. „Vârstnicii care locuiesc singuri, indiferent dacă au sau nu copii, sunt mai vulnerabili în fața actelor de maltratare și violență - e vorba despre 37,7% din totalul vârstnicilor deveniți victime”.
Pentru a preveni violența în rândul bătrânilor, cea mai defavorizată categorie de persoane din Republica Moldova, nu este nevoie de surse financiare extraordinare, ci de o abordare strategică, susțin experții. Mai exact, este nevoie de intervenția unei echipe multidisciplinare – medic, asistent social, psiholog, etc. În prezent în țara noastră organizațiile care discupn de o astfel de echipă multidisciplinară pot fi numărate pe degete. Problema are două aspecte - lipsa finanțării corespunzătoare, dar și lipsa specialiștilor care să lucreze.
„Abuzul și violența asupra persoanelor vârstnice este multifactorială și are nevoie de strategii individuale de intervenție a unei echipe multidisciplinare. De multe ori acest fenomen nu se limitează doar la o singură formă, de exemplu, violența fizică este adesea însoțită de abuz psihologic, iar abuzul financiar poate fi deseori însoțit de neglijare sau abuz fizic”, precizează autorii cercetări.
█ CAMPANIE// Drame de Moldova - „prizonieri” în propriile case
Precizăm că în Republica Moldova există 172 de organizații nonguvernamentale care prestează servicii de îngrijire la domiciliu pentru bătrâni. Este vorba despre asistență medicală, dar și socială. Majoritatea acestora însă sunt finanțate din exterior. O parte din cheltuieli sunt acoperite de CNAM, însă valoarea acestora este foarte mică – de 5,9 milioane de lei în 2015. Acești bani nu sunt suficienți pentru necesitățile serviciului, având în vedere că în țară trăiesc aproximativ 600 de mii de bătrâni, iar o vizită medicală la domiciliu este contractată cu câte 91 de lei și 40 de bani.
Notă: Acest material este realizat în cadrul campaniei „Adoptă un bătrân” susținută de CASMED, organizație neguvernamentală, care oferă servicii socio-medicale la domiciliu. Scopul organizației este să reducă gradul de dependenţă a bâtrânilor imobilizați, care se confruntă cu probleme medicale și sociale. Crearea acestei asociații a fost condiţionată de nevoia de a îmbunătăți condițiile de viață ale bătrânilor din Moldova.
█ Articole relaționate: