Atunci când oamenii încep să îmbătrânească se simt frustrați. Primul lucru pe care îl fac este să scoată toți banii din buzunar pentru a masca semnele – vizite la salon, machiaj, zeci de feluri de creme anti-rid. De fapt, îmbătrânirea începe din interior și devenim bătrâni, în mare parte, atunci când încetăm să consumăm ce trebuie, spune Judith Hellman, dermatolog din New York City.

„S-a dovedit că anumite substanțe nutritive pot crește lungimea telomerilor- segmente ale ADN-ului,  care se corelează cu îmbătrânirea", spune Hellman. Iată cum funcționează: Pe măsură ce îmbătrânim, telomerii se scurtează, iar ADN-ul nu se mai regenerează cu aceeași viteză. Acest proces duce la distrugerea de celule, care este, în esență,  îmbătrânirea. Un alt proces care scurtează telomerii este stresul oxidativ, în care molecule instabile provocă deteriorarea structurilor celulare. Pe măsură ce îmbătrânim organismul pierde capacitatea sa de a neutraliza aceste molecule instabile.

Lungimea telomerilor vorbește despre durata de viață a unei persoane. Totuși, există vești bune. Hellman spune că există substanțe nutritive și antioxidanți care ajută la contracararea acestor procese de îmbătrânire, și poate prelungi chiar telomerii. Iată care sunt ele:

1. Vitaminele A, C, și D

Mai sus am menționat despre stresul oxidativ. Ei bine, aceste vitamine funcționează ca antioxidanți și contribuie la ameliorarea stresului oxidativ. Vitaminele ajută pielea să arate bine. „Vitamina A neutralizează  moleculele de oxigen instabile”, spune Hellman. Aceasta stimulează, de asemenea, imunitatea, ceea ce este deosebit de important pe măsură ce îmbătrânim. Surse de vitamine A includ carne de vită, carne de pasăre, ouă și produse viu colorate, cum ar fi caise, portocale, morcovi, roșii. Încercați să consumați cel puțin 2 porții pe zi de aceste alimente pentru a menține nivelul necesar de vitamina A.

Citiți materialul integral pe Sanoteca.md, un ghid complet în sănătate, conceput și dezvoltat de Platforma E-Sănătate.MD.