Autor: Elena Cioina/Sorina Bujarov

UPDATE 18:00// Cele trei paciente rănite grav în urma exploziei din centrul Capitalei au ajuns la Spitalul de Arşi din Bucureşti. Potrivit presei din România, cu puţin timp în urmă aeronava militară a aterizat la Bucureşti, la Baza militară 90. În pofida temerilor medicilor că bolnavele nu vor suporta zborul, din cauza severităţii arsurilor, pacientele au ajuns cu bine în Capitala României. Pentru început, acestea au fost spitalizate în secţia de internare a Spitalului pentru arşi, unde urmează să treacă mai multe analize medicale şi să fie consultate de specialiştii de acolo. Cheltuielile pentru tratamentul acestora vor fi acoperite de către Guvernul român, au anunţat autorităţile din ţara vecină.

13:30// Pacientele aflate în stare gravă la Centrul de Leziuni Termice au fost preluate deja de către medicii din România. Informația a fost confirmată inclusiv de Ministerul afacerilor Interne din România, care a oferit o aeronavă în acest scop. Potrivit instituţiei, asistenţa pacienţilor pe timpul zborului vor fi asigurate de o echipă medicală a SMURD, sprijinită de medici şi paramedici militari români. Potrivit doctorilor, una dintre paciente ar avea fața carbonizată, starea lor de sănătate fiind critică. Doctorii sunt rezervați în privința supraviețuirii lor, chiar dacă fac tot posibilul pentru a le salva.

O echipă de medici de la București au ajuns în Moldova pentru a evalua starea pacienților care au suferit arsuri în urma exploziei la cantina din Piața Centrală. Totodată, cadre medicale de la Centrul de Leziuni Termice au declarat presei că cele două paciente care se află în această instituție au arsuri de 50% pe suprafața corpului. Sunt afectate fața, mâinile, picioarele și căile respiratorii, inclusiv plămânii.  Medicii din România urmează să decidă când și dacă bolanvii în stare gravă vor fi transportați la Spitalul de arși din București. Pentru că e un caz de urgență, în primele trei zile de tratament pacienții vor fi asigurați servicii medicale gratis de către stat. După aceasta, cei fără poliță medicală vor trebui să o cumpere, în caz contrar vor trebui să plătească pentru serviciile medicale și medicamente.  Medicii de la Centrul de Leziuni Termice spun că astăzi starea pacienților e mai bună și mai stabilă decât ieri.

11:00// La aproape 24 de ore de la tragedia din Piața Centrală, autoritățile moldovene au început să reacționeze. Ministrul Sănătății în exercițiu, Ruxanda Glavan a făcut primele declarații abia în această dimineață pentru postul de televiziune Publika TV, primarul Capitalei a convocat ședința responsabililor Municipiului, iar priministrul a venit şi el cu o reacţie. Ce-i drept, responabilii vin cu informaţii diferite cu privire la numărul persoanelor afectate de incendiu şi numărul celor care urmează să fie transportate în România.

Ruxanda Glavan a declarat că trei paciente, care se află în stare gravă la Centrul Republican de Leziuni Termice și Institutul de Urgență din Capitală, vor fi transportate astăzi la Spitalul de Arși din București. De altă parte, serviciul de presă al Guvernului informează că în urma incendiului au avut de suferit doar 13 persoane, dintre care doar două paciente vor fi trimise la tratament în ţara vecină. Decizia ar fi fost luată pe motiv că medicii din România au mai multă experiență în tratarea acestor bolnavi, după tragedia de la Colectiv, şi nu pentru că spitalele din ţară nu ar face faţă unor traume de o asemenea severitate.

Potrivit lui Glavan, pacientele urmează să fie transportate cu un elicopter SMURD, oferit de partea română. Deocamdată acesta însă nu poate zbura din cauza condițiilor meteo. Nici starea de sănătate a pacientelor nu le permite acestora să zboare, responsabilii de la Primăria Capitalei precizând că doar o pacientă este acum transportabilă. Este vorba despre femeia de 35 de ani care acum este internată la Spitalul de Urgenţă. Pentru celelalte două există riscul de deces în timpul zborului. 

Medicii afirmă că cele trei femei care se află în stare gravă au suferit arsuri pe 40% din suprafața corpului, gradul de afectare fiind trei și patru. Specialiştii de la Centrul de Leziuni Termice au fost nevoiți să le intubeze, pentru că bolnavele au arsuri grave și la nivelul căilor respiratorii. Precizăm că cele trei femei care se află în stare gravă erau angajate la Cantina din Piața Centrală. 

Într-un comunicat pentru presă, premierul interimar Gheorghe Brega a spus că deja au fost făcute toate înțelegerile necesare cu partea română pentru transferul pacienților.Totodată, oficialul a precizat că au fost mobilizate toate echipele medicale pentru tratarea pacienților care au avut de suferit în urma deflagrației.

Cât despre ceilalţi 11 pacienţi, Ministrul Glavan a ținut să precizeze că vor fi tratați la Chișinău și că spitalele dispun de suficiente consumabile și medicamente pentru a le oferi ajutorul medical necesar. Specialiştii din domeniu spun însă că în tratamentul arsurilor grave este nevoie nu doar de medicamente şi consumabile, dar şi de condiţii - aparate de intubare, aparat de gazometrie sanguină, laboratoare pentru detectarea substanțelor chimice din sânge - pentru pacienții care pot suporta intoxicații, paturi cu aer fluidizant - pentru pacienții cu arsuri grave, etc. La acest capitol însă Moldova are mari restanţe.  

Amintim că ieri în Piaţa Centrală a avut loc o explozie, în urma căreia aproximativ 20 de persoane au suferit arsuri grave. Potrivit medicilor, majoritatea pacienţilor au arsuri în regiunea feţei şi a mâinilor, printre aceștia fiind atât angajați ai cantinei, cât și simpli vizitatori. Responsabilii de la Departamentul Situații Excepționale au declarat că deflagrația a fost provocată de o scrugere de la butelia de gaz, folosită pentru prepararea mâncării. În urma tragediei, ieri seara administratoarea cafenelei unde s-a produs incendiul şi soţul acesteia au fost retinuţi pentru 72 de ore.

Amintim că anterior Ruxanda Glavan a prezentat în Guvern o analiză a capacităţii spitalelor din ţară de a trata arsuri. Atunci ministrul Sănătăţii a afirmat că instituţiile medicale pot face faţă unui număr mare de arşi. Medicii specializaţi în astfel de traume spun însă altceva - Moldova are puțină tehnică necesară, puțini doctori și puține condiții, iar specialiştii ar fi nevoiţi să salveze vieţile celor cu arsuri cu mâinile goale. Precizăm că în Moldova există un singur aparat de respirație dirijată, paturi limitate pentru arși și doar o secție aseptică – în noul bloc chirurgical al Spitalul Clinic Republican.

 

 Articole relaționate:

Moldova își va evalua capacitățile de a trata pacienții cu arsuri more 

Doctorii din Moldova recunosc – oamenii arși ar putea muri cu zile: „Ne-am blocat la opt pacienți. Nu știu ce-am fi făcut dacă erau 50”

Ce-am face dacă 100 de oameni ar arde într-un club. Doctorii bat alarma, iar Ministerul Sănătății spune că totul e bine