Autor: Parascovia Sula

Una dintre cele trei paciente care s-a ales cu arsuri grave în urma exploziei din Piața Centrală și care a fost transferată la București se află în stare extrem de gravă, iar în scurt timp ar putea deceda. Informația a fost confirmată pentru Sănătate INFO de către Ruxandra Grigorescu, medic la Spitalul Clinic de Arși din București. Este vorba despre o femei în vârstă de doar 25 de ani. În privința celorlalte două paciente, doctorul ne-a informat că o femeie continuă să se afle în comă, iar cealaltă - este conștientă și se simte mai bine.

„Decesul nu este confirmat. Pacienta se află în stare terminală, ceea ce înseamnă că în scurt timp s-ar putea să decedeze. Despre celelalte două paciente internate la noi, una se simte mai bine, fiind conștientă, iar cealaltă este adormită (comă indusă)”, a declarat medicul Grigorescu.

În același timp, cei opt pacienți care s-au ales cu arsuri și care au rămas internați în Centrul de Combustie din Chișinău sunt în stare satisfăcătoare și au început tratamentul. Potrivit medicilor de la Centrul de Combustii, trei din ei au fost supuși intervenției chirurgicale de înlăturare a țesuturilor afectate, iar ceilalți urmează să fie supuși acelorași intervenții mâine.

„Astăzi am efectuat operații de înlăturare a țesuturilor necrotice la trei pacienți, adică am extirpat pielea moartă. Am constatat că cinci dintre cei opt pacienți internați la noi au nevoie de transplant de piele, care urmează să fie făcut imediat ce starea sănătății le permite. Asta s-ar putea întâmpla chiar mâine. Menționăm că starea pacienților este satisfăcătoare, ei suferind arsuri de 15% până la 25% din suprafața corpului. Majoritatea sunt tineri și credem că sunt șanse a să se recupereze aproape în totalitate”, a declarat pentru Sănătate INFO Octavian Cirimpei, șeful Centrului de Combustie.

Cât despre decesul de duminică al pacientului în vârstă de 63 de ani, medicul a afirmat că acesta avea maladii concomitente, ceea ce i-ar fi afectat stare de sănătate și ar fi provocat decesul.

„Bărbatul avea probleme de sănătate la ficat, dar și alte maladii cronice, care s-au acutizat din cauza arsurilor suferite. Deși avea afectată doar 20 % din corp, nu a putut supraviețui din cauza insufiecienței poliorganice, adică  mai multe organe au încetat să mai funcționeze”, a mai precizat Cirimpei.

Amintim că pe 9 ianuarie în Piaţa Centrală a avut loc o explozie, în urma căreia 14 persoane au suferit arsuri grave. Potrivit medicilor, majoritatea pacienţilor au arsuri în regiunea feţei şi a mâinilor, printre aceștia fiind atât angajați ai cantinei, cât și simpli vizitatori. Responsabilii de la Departamentul Situații Excepționale au declarat că deflagrația a fost provocată de o scrugere de la butelia de gaz, folosită pentru prepararea mâncării. În urma tragediei, administratoarea cafenelei unde s-a produs incendiul şi soţul acesteia au fost retinuţi preventiv.

Anterior Ruxanda Glavan a prezentat în Guvern o analiză a capacităţii spitalelor din ţară de a trata arsuri. Atunci ministrul Sănătăţii a afirmat că instituţiile medicale pot face faţă unui număr mare de arşi. Medicii specializaţi în astfel de traume spun însă altceva - Moldova are puțină tehnică necesară, puțini doctori și puține condiții, iar specialiştii ar fi nevoiţi să salveze vieţile celor cu arsuri cu mâinile goale. Precizăm că în Moldova există un singur aparat de respirație dirijată, paturi limitate pentru arși și doar o secție aseptică – în noul bloc chirurgical al Spitalul Clinic Republican.

 

 Articole relaționate:

Condamnați la moarte din cauza condițiilor din spitale. Medicii români dezvăluie de ce o parte din pacienții arși nu au putut fi salvați

Diferențele sistemelor de sănătate din Moldova și Cehia povestite de Sergiu Leahomschi, obstetrician-ginecolog la Praga. „Aici medicii și profesorii universitari sunt cele mai respectate profesii” 

Cunoscut drept belgian, dar cu rădăcini moldovenești. Neurochirurgul care a înființat un departament de neurochirurgie la Bruxelles și a obținut premii în toată lumea a revenit în Moldova