Redactor: Parascovia Sula

Medicii avertizează, din nou, despre pericolele la care ne supunem atunci când consumăm prea multe pastile de paracetamol. Asta, după ce o femei care lua comprimate pentru osteoporoză și gripă, în același timp, a murit.

Michelle Walker, în vârstă de 52 de ani, din Maria Britania s-a stins din viață din cauza insuficienței poliorganice, la scurt timp după ce a fost dusă de urgență la spital. Femeia se trata singură cu pastile pentru dureri osoase, iar cu puțin timp înainte să moară a început să folosească și medicamentele „Lemsip”, care de asemenea conțin paracetamol. Asistenta medicului legist care a efectuat expertiza medico-legală în acest caz, Rachel Griffin, a declarat că această tragedie trebuie să reamintească societății cât este de important să respecți dozele de medicamente recomandate de medici.

„Mă bucur că ea nu a făcut asta cu scopul de a-și provoca moartea. Decesul lui Michelle vorbește despre cât de important este ca medicamentele să fi luate conform dozelor prescrise. Deocamdată, nu se știe dacă femeia a luat o supradoză. Probabil a mărit doza de preparate, ca să-și ușureze durerea. A fost ceva accidental”, a declarat Griffin. Potrivit asistentei medicale, încă nu se știe câte pastile mai exact a cosumat femeia înainte deces, scrie Daily Mail.

█ Avertizare - două medicamente provoacă reacții adverse grave, dar nu vor fi scoase de pe piață 

Soțul femeii, Craig Walker, a spus anchetatorilor din Bolton că soția sa era o femeie sociabilă și familistă. El a mai adăugat că femeia nu doar păstra paracetamol ascuns prin buzunare, dar și că ea lua doze mai mari decât cele recomandate de medici, doar pentru a scăpa de durere.

Acesta povestește că în luna octombrie soția lui a devenit foarte agitată și au chemat paramedicii, care au internat-o în spital. Ei au descoperit că ficatul și rinichii ei nu făceau față. Doctorii au făcut tot posibilul să o salveze pe femeie, dar a doua zi aceasta a decedat. Patologul, Angela Ong, a spus că moartea acesteia a survenit din cauză că ficatul ei nu funcționa corect, motiv pentru care a și suferit o intoxicație cu paracetamol. 

Amintim că în luna iulie a anului trecut o tânără de 17 ani s-a ucis în mod accidental din cauza unei supradoze de paracetamol. Anchetatorii au spus că ea a luat o doza de pastile de trei ori mai mare decât cea recomandată. Familia fetei este devastată de ușurința cu care fata și-a cumpărat pastilele care i-au provocat moartea, deoarece acestea pot fi cumpărate și din superkmarketuri.

Cele mai periculoase combinații de medicamente. Ce reacții pot provoca 

În 2011, un studiu constata că dacă mărești puțin doza recomandată de paracetamol în mod constant, aceasta poate provoca insuficiență hepatică acută sau chiar deces. Experții spun că a lua uneori neintenționat mai multe pastile ar putea fi mai periculos decât o supradoză, deoarece e mai greu de diagnosticat și tratat.

„Paracetamolul este un analgezic sigur și eficient doar atunci când este utilizat corect și recomandările de dozaj sunt urmate. Fiecare pachet de paracetamol conține avertismente în caz de supradoză și instrucțiuni, precum că nu se consumă mai mult de opt pastile în 24 de ore”, precizează responsabilii Agenției de reglementare a medicamentelor din Marea Britanie.

În ultimii ani, mai multe familii rănite au cerut ca paracetamolul să fie disponibil doar pe prescripție medicală, din motiv că apropiații lor au murit din cauza unor supradoze accidentale, atunci când se tratau singuri.

 

█  Articole relaționate:

Consumul de paracetamol în timpul sarcinii poate crea probleme de dezvoltare copilului 

De ce substanțe are nevoie creierul nostru, în funcție de preocupări și obiceiuri

Efecte nebănuite ale medicamentelor folosite în controlul colesterolului. Acestea previn mai multe boli decât se credea până acum 

Mamele care iau antidepresive în ultimele luni de sarcină riscă să nască copii cu dereglări de respirație