Redactor: Ina Guțu

Zilnic aproximativ 80 de mii de pacienți europeni se luptă cu o infecție pe care au luat-o în spital. De cele mai deseori bolnavii se aflau la terapie intensivă, arată un raport al Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor.

Deși unele dintre aceste infecții pot fi tratate ușor, altele, cum ar fi infecțiile stafilococice sau cele cu bacterii rezistente la medicamente pot fi fatale sau pot afecta grav sănătatea pacieților. Prin urmare e nevoie de multe luni de spitalizare costisitoare, scrie agenția de știri Reurers.

Cercetarea Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor arată că, zilnic, unul din 18 pacienți internați în spitalele europene ia o infecție.

Studiul realizat în o mie de spitale din 30 de state europene a arătat că pacienții se infectează cel mai des în secțiile de terapie intensivă - 19,5 % din total. Cele mai frecvente infecții sunt cele respiratorii, de exemplu pneumonia, dar și infecțiile sangvine. Alte infecții comune sunt cele cauzate în urma intervențiilor chirurgicale și cele ale tractului urinar.

Potrivit cercetării, dintre toate infecțiile cu Staphylococcus aureus (stafilococul auriu), peste 40 % erau infecții rezistente la meticilină. Anual, la nivel mondial aceste infecții afectează aproximativ 53 de milioane de persoane. Costurile pentru tratament depășesc 20 de miliarde de dolari. Aceste tipuri de infecții ucid în fiecare an câte 20 de mii de persoane în Statele Unite și tot atâtea în Europa, mai scrie Reuters.