Autor: Parascovia Sula

Săptămâna transplanturilor în Moldova.  Astăzi, la Spitalul Clinic Republican are loc încă un transplant de ficat, acesta fiind al doilea la număr. Un bărbat în vârstă de aproximativ 50 de ani care suferă de ciroză hepatică va primi o parte din ficatul ginerelui său. Acesta a hotărât să-i ofere o nouă șansă la viață tatălui-socru, în primul rând pentru că are un ficat perfect sănătos și e compatibil cu pacientul, afirmă medicii. Operația va dura toată ziua, iar alături de echipa de chirurgi moldoveni va fi și renumitul chirurg român Irinel Popescu.

 „Vineri, echipa academicianului Irinel Popescu împreună cu echipa noastră vor realiza un transplant hepatic de la ginere la socru. Operația va fi transmisă în direct la Universitatea de Medicină, în cadrul unei conferințe de presă cu privire la chirurgia ficatului și a transplantului hepatic”, a declarat pentru Sănătate INFO, Adrian Hotineanu, șeful secției de chirurgie hepato-biliopancreatică a Spitalului Clinic Republican.

█ Un donator de organe din Moldova a salvat trei vieți, în doar două zile

Acesta a adăugat că pacientul este în faza terminală a bolii, iar transplantul de ficat este singura lui soluție, în caz contrar ar putea deceda.

„Pacientul are nevoie urgentă de transplant hepatic, deoarece altă ieșire din situație nu este. Dacă nu am face-o, va deceda curând. Donatorul este ginerele lui, care are ficatul în stare perfect sănătoasă”, a adăugat Hotineanu.

La rândul său, donatorul spune că este foarte entuziasmat că poate să-și ajute socrul. „ Am hotărât să-i donez ficatul, deoarece îmi dau seama că-i voi salva viața. Nu am nicio frică. Timp de aproape trei luni am făcut toate investigațiile necesare, iar acum suntem pregătiți”, a spus pentru Sănătate INFO, donatorul. Mai mult, el crede că oamenii ar trebui să-și schimbe gândirea, să renunțe la frică și să-și facă curaj să doneze. „Dacă pot să salveze o viață, să o facă fără frică.”

█ Un moldovean și-a donat organele, pentru a salva mai multe vieți 

Între timp, la Universitatea de Medicină se desfășoară o conferință pe tema transplantului de ficat, în care sunt discutate problemele domeniului transplantului din țară și din România. Operația de azi este transmisă în direct din sala de operații.

În Moldova, anul trecut au fost efectuate doar 5 transplanturi hepatice.

 

  Articole relaționate:

Chirurgii din Moldova au salvat viața unei fetițe, aflată în stare gravă, după ce a fost operată la Atena. Copila suferea de o malformație rară la inimă 

Premieră în neurochirurgie. Un dispozitiv previne chirurgii când sunt aproape de țesutul sănătos și-i atenționează să se oprească