Autor: Parascovia Sula/Elena Cioina

Gravidele din Moldova își pot alege medicul obstetrician-ginecolog care le va consulta și supraveghea sarcina, dar și pe cel care le va primi nașterea. Ministerul Sănătății a elaborat standarde noi de supraveghere a gravidelor în condiții de ambulator, care prevăd că femeile însărcinate au acest drept, indiferent de locul de trai sau evidență medicală. Deși ideea este salutabilă, experții și ginecologii cred că documentul asigură dreptul la alegere doar pe jumătate.

Autoritatea în sănătate a luat decizia la sfârșitul lunii ianuarie, iar Standardele deja au intrat în vigoare. În document scrie că femeia gravidă are dreptul să-și aleagă doctorul ginecolog care să o consulte și că acesta trebuie să fie din cadrul Secției Consultative a Spitalului Raional sau din cadrul Asociației Medicale Teritoriale, indiferent de locul unde trăiește aceasta. De asemenea, ea are dreptul să-și aleagă maternitatea și medicul obstetrician care-i va primi nașterea, cu consimțământul prealabil al acestuia.

Noile standarde mai spun că gravidele vor trebui să treacă un program de pregătire psiho-emoțională, normă existentă și în prezent, care însă e nefuncțională din diverse motive. Totodată, gravidele din grupurile de risc vor trebui să facă obligatoriu screening-ul biochimic dublu și triplu, pentru a evalua riscul de a naște un copil cu sindromul Down ori cu alte anomalii cromozomiale. Prin aceste reglementări Ministerul Sănătății își propune să îmbunătățească standardele sănătății materne și să le alinieze la cele europene.

 Gravidele din Moldova, tot mai bolnave. Peste trei mii dintre ele au pierdut copilul 

În timp ce gravidele s-au bucurat de noile schimbări, ginecologii cred că noul document nu a fost elaborat până la capăt, iar cea mai mare bătaie de cap va ține de evidența medicală.

„Cea mai mare problemă va fi cu schimbul de date între medici. Noi nu avem un sistem informațional comun, unde medicii pot include datele în format electronic și medicul de familie să-l acceseze din orice colț al Moldovei. Totodată, există fișa personală a gravidei și a lăuzei, așa o carte de două ori mai voluminoasă decât acel carnet perinatal pe care-l primesc gravidele la mână. Fișa asta voluminoasă se află la medicul de familie și el include aici toate analizele, consultațiile specialiștilor, etc. Când totul se întâmpla sub un acoperiș, această fișă circulă în cadrul unei singure instituții și este doar pe mâna medicilor. Acum imaginați-vă că această fișă trebuie să ajungă la medicul ginecolog din altă policlinică, cine o transportată, o să i se dea această fișă personală gravidei, după care ea se va întoarce la medicul de familie? Acest lucru va crea haos. Ca idee este bună, dar ca realizare va fi proastă”, a declarat pentru Sănătate INFO ginecologul-obstetrician Maxim Calaraș.

O altă lacună, adaugă ginecologii, ține de punctul privind alegerea ginecologului obstetrician care va primi nașterea.

„Cel mai complicat va fi mecanismul administrativ și juridic. De exemplu cine va primi nașterea? Administrația poate spune că acest doctor nu lucrează la ei și nu are voie să deservească pacienta. Va trebui să fie un ginecolog-obstetrician din instituția dată”, a menționat ginecologul obstetrician, Valentin Friptu.

 Gravidă în luna a 8-a, presată de autorități să avorteze. Teroarea femeilor care sunt nevoite să-și ascundă sarcina, din cauza politicilor statului 

„Aici mai apare o întrebare – gravida își alege obstetricianul din echipa de gardă, care va fi salarizat conform tabelului de pontaj sau ea vrea să fie deservită de medicul cu care s-a înțeles și acesta trebuie să vină de-acasă și atunci trebuie stipulată schema de salarizare a acelui doctor care vine de-acasă să-i asiste nașterea. Asta dacă totul este oficial și transparent. Din câte înțeleg asta nu e prevăzut în standardele noi”, a mai adăugat ginecologul Maxim Călăraș.

Președintele Comisiei obstetrică și ginecologie a Ministerului Sănătății, Iurie Dondiuc nu vede însă niciun fel de impediment la alegerea medicului ginecolog de către gravide. Ba din contra, el spune că: „Unele lucruri s-au simplificat, altele s-au adăugat  – examene și teste, care se fac conform standardelor din alte țări. Pentru gravide sau medicii de familie nu sunt schimbări în acest sens. Ele vor putea fi deservite de către medicii ginecologi pe care i-au ales, care le vor monitoriza sarcina. Aceștia, la rândul lor, vor face trimitere cu recomandările necesare la medicul de familie, care, de asemenea, va duce evidența femeii și va respecta sfaturile ginecologului”, a declarat Dondiuc pentru Sănătate INFO.

Alți ginecologi-obstetricieni s-au arătat nemulțumiți de faptul că noile standarde nu au fost consultate cu Societatea de Obstetrică și Ginecologie „Au făcut standardele fără măcar să se consulte cu societatea de obstetrică și ginecologie. Nici într-o țară nu se fac standarde fără aprobarea societății de specialitate, dar la noi se fac de toate”, a încheiat Valentin Friptu, care este și șef al Catedrei Obstetrică și Ginecologie la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „N.Testemițanu”.

 

 Articole relaționate:

Mor înainte de a se naște din cauza maladiilor de care suferă mamele lor. Ce patologii afectează cel mai mult viitoarele mămici din Moldova și la ce riscuri supun acestea bebelușii 

Complicația periculoasă ce poate surveni în timpul nașterii. „În 90% din cazuri medicii nu pot face nimic“ 

Avertizare: „Fiecare al treilea copil se naște bolnav, iar șapte din zece gravide au probleme de sănătate. Cifrele sunt de patru ori mai mari decât în statele dezvoltate”