Rodica Comendant, medic obstetrician-ginecolog

Există cazuri când vestea  „sunt însărcinată” nu este una deloc așteptată. Este o sarcină nedorită și nu o puteți păstra. Vreți să o întrerupeți, dar vă macină o mulțime de întrebări - care este cea mai sigură metodă, care este termenul limită  și ce se poate întâmpla după avort? Soluțiile corecte în caz de sarcină nedorită le aflăm de la Rodica Comendant, medic obstetrician-ginecolog.

Ce trebuie să faci când te confrunți cu o sarcină nedorită?

Întâi de toate trebuie să confirmați sarcina prin efectuarea unui test la sarcină. Testele disponibile actualmente în farmacii sunt foarte sigure și puteți avea deplină încredere în ele.  Apoi trebuie să luați decizia, discutând cu cei dragi și analizând toate opțiunile posibile. Dacă totuși avortul rămâne singura soluție, trebuie să discutați cu un medic ginecolog, bine pregătit în acest domeniu, pentru a obține o consiliere profesionistă despre metodele sigure de avort, riscurile și complicațiile întreruperii de sarcină, precum și prevenirea acestora.

În Republica Moldova avortul este permis prin lege. Fiecare femeie care efectuează întreruperea sarcinii trebuie să fie informată corespunzător și este liberă să-și aleagă metoda de întrerupere a sarcinii și metoda de anestezie, în baza informației oferite în timpul consilierii.

 Ce presupune avortul în condiții de siguranță?

Avortul este o procedură medicală sigură atunci când este efectuat de către un personal medical calificat, cu echipament corespunzător, printr-o metodă corectă și cu respectarea standardelor sanitare.

Pentru avortul în primul trimestru de sarcină se recomandă aspirarea vacuum manuală sau electrică și avortul medicamentos, dar care poate fi utilizat până la 9 săptămâni de sarcină.

Metoda preferabilă după a 12 săptămână de sarcină este cea medicamentoasă, iar din cele chirurgicale este recomandată dilatarea colului uterin și evacuarea produsului de concepție cu utilizarea vacuum-aspirației.

La metodele nerecomandate se referă dilatarea și chiuretajul în primul trimestru de sarcină și alte metode utilizate până nu demult. Raclajul constituie o procedură mai periculoasă comparativ cu celelalte, mult mai dureroasă pentru femei. În multe țări avortul prin chiuretaj a fost înlocuită prin vacuum-aspirație, deoarece frecvența complicațiilor depășește de 2-3 ori incidența complicațiilor cauzate de vacuum-aspirație. Metodele traumatizante pot duce la hemoragii, infecții sau chiar la  infertilitate, dar din păcate acestea se mai practica în circa 30% de cazuri în Moldova.

Cum stau lucrurile în cazul unei sarcini nedorite la termeni avansați?

Pentru termene mai mari de 12 săptămâni, dar numai până la 22 săptămâni, exista o listă de indicații medicale și sociale, conform căreia femeia poate obține întreruperea de sarcina. Dar este mult mai dificil, deoarece este necesar de prezentat în fața unei comisii speciale, cu o serie de acte doveditoare.

Metoda preferabilă după a 12 săptămână de sarcină este cea medicamentoasă, iar din cele chirurgicale este recomandată dilatarea colului uterin și evacuarea produsului de concepție cu utilizarea vacuum-aspirației.

Ce trebuie să știe o femeie după ce a făcut întreruperea sarcinii?

După avort femeia se poate încadra imediat în viața cotidiană, iar reluarea vieții sexuale este posibilă imediat după ce starea fizică se normalizează. Atenție, însă, peste 10-12 zile femeia poate rămâne din nou însărcinată.

Totodată, după întreruperea sarcinii pot fi prezente, timp de câteva săptămâni, dureri neînsemnate în abdomen și o mică hemoragie, precum cea menstruală.  Însă, dacă după procedură are febră, aveți amețeli sau chiar pierdeți cunoștința, apar dureri în abdomen sau trebuie să schimbați 2-3 absorbante mari pe oră, este necesar să cereți imediat ajutor medicului.

Sfatul medicului: „Preveniți sarcina nedorită, utilizând metodele de contracepție, iar dacă s-a întâmplat – adresați-vă de urgență la medic. Cereți o consiliere adecvată, obiectivă și amplă pentru un avort sigur,  prin metoda de aspirare vacuum sau prin metoda medicamentoasă.”