Autor: Sorina Bujarov

Compania Națională de Asigurări în Medicină a refuzat să transfere, anul trecut, instituțiilor medicale din țară 16 milioane de lei. O parte din bani CNAM nu i-a acordat pentru cazurile tratate, dar nevalidate, iar altă parte – instituțiile medicale au fost nevoite să le restituie, după ce s-a constat că le-au folosit în alte scopuri decât cele prevăzute în Programul Unic de Asigurări Medicale.

Mai exact, nouă milioane de lei reprezintă suma cazurilor tratate, dar nevalidate de CNAM, iar alte peste 7,4 milioane de lei – banii utilizați în alte scopuri. Potrivit responsabililor de la CNAM, cele mai multe cazuri nevalidate au fost înregistrate de spitale. Este vorba de 75% din suma totală. Aici intră serviciile prestate necalitativ sau raportate nejustificat, care nu au fost acceptate spre plată. Mai exact, explică CNAM, la nivelul asistenţei medicale spitaliceşti au fost înregistrate cazuri de neasigurare cu medicamente necesare, internări neargumentate, inclusiv repetate, ale pacienţilor care puteau fi trataţi în condiţii de ambulatoriu.

 Situație tot mai gravă. Ministerul Sănătății cere Guvernului să instituie celulă de criză 

Deși într-un volum mai mic, și la nivelul medicinei primare și serviciilor de înaltă performanţă au fost cazuri nevalidate pentru care CNAM a refuzat să dea bani. La nivelul asistenţei medicale primare, de exemplu, s-a atestat o supraveghere insuficientă, uneori formală, a pacienţilor cu afecţiuni cronice, spun responsabilii de la CNAM, care anul trecut au supus verificărilor 200 de instituții medicale din Moldova. „Deşi indicatorii de proces care prevăd depistarea precoce a maladiilor este în creştere, controlul medical profilactic anual nu este efectuat în volum deplin”, au argumentat responsabilii de la CNAM într-un comunicat plasat pe site-ul instituției, referindu-se la nevalidarea cazurilor monitorizate de medicii de familie.

Pe lângă aceasta, în urma evaluării calităţii serviciilor medicale, responsabilii de la CNAM au indentificat probleme și la cheltuirea banilor din Programul Unic. Adică, unii directori de instituții medicale au cheltuit banii în alte scopuri decât prestarea serviciilor medicale acoperite de polița medicală.  

 Câte legi a încălcat Guvernul şi cum a dus sistemul medical la pământ 

„S-a constatat că în unele cazuri mijloacele financiare din fondurile AOAM au fost utilizate în alte scopuri decât îndeplinirea Programului Unic. Suma utilizată în alte scopuri a constituit în jur de 7 milioane 423 mii de lei şi reprezintă 0,33% din fondul pentru achitarea serviciilor medicale curente. În consecinţă, prestatorii au returnat banii în conturile CNAM şi au achitat penalităţi de 1 milion 640 mii lei”, informează serviciul de presă al CNAM.

Vom preciza că în 2014 suma cazurilor nevalidate a fost practic în jumătate decât în 2015 și a constituit peste 4,5 milioane de lei. Suma restituită de către instituțiile medicale din motiv că le-au folosit în alte scopuri decât cele prevăzute în Programul Unic a fost în 2014 de doar 3,6  milioane de lei. 

 

  Articole relaționate:

Situație fără precedent: „În ultimii 10 ani nu ne-am confruntat cu așa ceva” 

Situație tot mai gravă. 400 de MILIOANE n-au mai ajuns la CNAM 

Gaură de 300 de milioane de lei în bugetul CNAM. Valeriu Streleț: „Nu panicați societatea” 

Câți bani a tăiat de la Sănătate Guvernul demis