Autor: Sorina Bujarov

Fostul ministru al Sănătății, Andrei Usatîi, care figurează ca învinuit în mai multe dosare penale, îi învață pe viitorii doctori medicina socială și managementul sanitar. Acesta ține cursuri și medicilor din toate colțurile țării, care vin la perfecționare. De altfel, șeful Catedrei unde predă Andrei Usatîi i-ar fi naș de cununie fostului ministru. 

Potrivit responsabililor de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, Andrei Usatîi este conferențiar universitar la Catedra de Medicină socială şi management sanitar ”Nicolae Testemiţanu” din octombrie 2015. Șeful catedrei spune însă că Usatîi ar fi fost angajat pe un salariu întegral mult mai târziu, fără însă să numească o dată exactă. Întrebat dacă totuși Andrei Usatîi îi este fin de cununie, Dumitru Tintiuc, nu a confirmat, dar nici nu a infirmat informația.

„Cei de la universitate știu totul despre acest subiect. Lumea vorbește ce vrea despre lucru ăsta...”, a afirmat Tintiuc, invitându-ne să discutăm subiectul mai în detalii la universitate, după care a pus receptorul.  

Vom preciza că Andrei Usatîi a predat la universitate și în perioada 2012 - 2015, însă doar pe un salariu de 0,25. Anterior, între anii 1999 – 2005, înainte ca să plece în Canada pentru cinci ani,  fostul ministru al Sănătății a predat la USMF „Nicolae Testemițanu”, fiind angajat pe jumătate de salariu.

Amintim că Andrei Usatîii, ministru al Sănătății în perioada 2011 – 2015, figurează ca învinuit în mai multe dosare penale. În ianuarie 2013 a început urmărirea penală a lui Andrei Usatîi, alături de șeful Direcției Juridice a Ministerului Sănătății, un notar și un registrator de stat, într-un dosar în care Usatîi este învinuit că ar fi dispus ilegal ipotecarea parterului Spitalului Clinic Republican, la care anterior fusese director. Acuzațiile aduse de procurori – „provocare a daunelor în proporții considerabile intereselor publice”. Ulterior, pe 2 martie 2015 a fost pus sub învinuire în acest dosar.

Un alt dosar de rezonanță în care figurează numele lui Andrei Usatîi este cel al licitațiilor trucate de procurare a utilajului medical. La începutul lunii aprilie 2015 judecătoria sectorului Buiucani al Capitalei a decis arestarea preventivă pentru 25 de zile a lui Andrei Usatîi. Acesta este acuzat că ar fi „aranjat” licitațiile publice de procurare a utilajului medical pentru mai multe spitale din Moldova.

 

█ Articole relaționate:

Un spital a cheltuit milioane de lei pentru construcții inexistente. Noi detalii în DOSARUL LICITAȚIILOR TRUCATE 

Au economisit bani din salariile doctorilor. Instituțiile medicale din Moldova au rupt 3 milioane de euro din lefurile medicilor și asistentelor medicale