Autor: Parascovia Sula

Într-un sat din sudul Moldovei, pe o suprafață de cinci hectare se întinde o livadă de migdali de toată frumusețea. Proprietara ei este Violeta Mihăieș, care a moștenit-o de la tatăl ei. Bărbatul i-a făcut-o zestre, fiind convins că pentru familia Violetei livada va fi o sursă bună de venit, o afacere frumoasă, dar îi va asigura și îi va proteja de diverse maladii. 

Așadar, livada de migdali din satul Roșu, raionul Cahul a prins rădăcini prin 2008. De atunci, tot satul mănâncă migdale gratis. Tot satul știe că aceste fructe sunt bune pentru imunitate, bolile de inimă, memorie, oase și piele.

„La prima recoltă a mâncat tot satul și acum tot continuă să o facă. Toți intră ca la colhoz, în livada mare și se îndestulează”, povestește Violeta Mihăieș.

Proprietara povestește că deși livada are deja șapte ani, afacerea nu-i oferă profituri considerabile. Ceea ce o motivează este faptul că migdalele sunt produse sănătoase, ecologice și pot fi păstrate timp îndelungat. Pomii de migdali sunt foarte sensibili la frig și niciodată nu poți fi sigur că vei avea o recoltă mare sau dimpotrivă una mică. Avantajul este clima zonei de sud și relieful pe care e plantată livada.

„Acum suntem la etapa de promovare. E nevoie ca oamenii să știe care sunt beneficiile migdalelor. Deocamdată însă nu am început vânzarea în masă. Poate anul acesta vom avea mai mult roadă”.

 Produsele eco, noul trend în materie de sănătate în Republica Moldova 

Roada de migdale se culege vara și toamna, în lunile august-septembrie. „Migdalele culese trebuie decojite și apoi uscate bine. Ele sunt foarte pretențioase, de aceea avem mare grijă la nivelul de umiditate. Ne punem mari speranțe în recolta de anul acesta. Sperăm că anul acesta va fi unul roditor și vom putea obține mai multă recunoaștere pe piață”, și-a exprimat speranța Violeta Mihăieș.

Ea a adăugat că pentru familia ei, cel puțin, migdalele fac parte din stilul alimentar.

 „Eu în fiecare seară pun migdalele în apă și a doua zi fac lapte, pe care îl dau copilului să-l bea înainte de a pleca la școală. Shake-urile pe bază de lapte de migdale fac parte din meniul zilnic de alimentație al familiei noastre. Pe lângă aceasta, migdalele sunt nelipsite din salate și chiar mereu avem câteva prin buzunare sau genți, atunci când simțim că vrem să mâncăm și nu putem sau pur și simplu să ronțăim ceva”

Însă beneficiile acestor fructe nu se opresc aici. Producătorul spune că efectele asupra pielii sunt de nedescris, iar laptele de migdale poate fi folosit și pentru uz extern.

„Consumatorii noștri sunt și mari și mici, toți vor să fie sănătoși. Mămicile le cumpără pentru copii, ca să le ofere necesarul de vitamine, dar și pentru că sunt foarte gustoase. Din observațiile mele, pot spune că în comparație cu tinerii, pensionarii sunt cei care cumpără cel mai des migdale, mai ales cei care suferă de boli cardiovasculare sau neurologice. Ei știu că migdalele sunt bune pentru inimă, că conțin fier, vitamina E, calciu”.

 CAMPANIE//Carnea și ouăle ecologice produse în Moldova îmbunătățesc imunitatea și te scapă de chelie

Cei mai iubitori de migdale sunt totuși vegetarienii și veganii. Ana-Maria este o tânără din Chișinău, care de șase ani folosește migdalele în alimentație și le recomandă și altor persoane.

„Migdalele mi-au plăcut dintotdeauna, dar am început să le consum cu regularitate de când am renunțat la carne. Le mănânc simple, ca o gustare sau ador să le adaug în salate. Am o familie pofticioasă, care adoră migdalele și ne străduim să cumpărăm aceste fructe de la expoziții direct de la producător la un preț avantajos. Astfel, ne facem rezerve pentru o lună sau două înainte”.

În Moldova nu sunt foarte mulți producători de migdale. Mulți moldoveni nici nu-și imaginează că în țara noastră cresc aceste fructe. Afacerile abia prind contur.

Citiți materialul integral pe Sanoteca.md, un ghid complet în sănătate, conceput și dezvoltat de Platforma E-Sănătate.MD.