Autor: Sorina Bujarov

Acum câteva zile CNAM anunța că în 2015 directorii a zece instituții medicale din țară au fost amendați pentru faptul că au utilizat banii din Fondul de Asigurări Obligatorii de Asistență Medicală în alte scopuri decât acoperirea serviciilor incluse în Programului unic. Este vorba de 7,4 milioane de lei. În total, cei zece directori au plătit amenzi în valoare de 8.100 de lei, spun responsabilii de la CNAM, fără să precizeze exact pe ce anume au cheltuit managerii banii alocați din polița medicală.

De altfel, majoritatea managerilor care anul trecut s-au ales cu amenzi din partea CNAM conduc Centre de Sănătate de la țară. În baza unei solicitări oficiale, serviciul de presă al Companiei a venit cu lista completă a conducătorilor amendați. Este vorba despre medicii șefi de la Centrele de Sănătate din satul Chirsova, raionul Comrat, Ciutulești, raionul Florești, din satul Căinari, raionul Căușeni, dar și directorul Centrului de Sănătate și managerul spitalului din Cahul. În listă se regăsesc, de asemenea, și conducătorii Centrelor de Sănătate din Comrat, satul Corlăteni, raionul Râșcani, cel din comuna Limbenii Vechi, raionul Glodeni, cel de la Gotești, raionul Cahul, dar și managerul Centrului Stomatologic din Basarabeasca.

Am reușit să discutăm cu câțiva dintre ei. Unii directori ne-au spus că au fost amendați fie că nu au putut face față anumitor cheltuieli, fie nu știau că nu au voie să cheltuie banii pentru altceva decât pentru servicii medicale, ori, în general, amenda a fost aplicată din alte motive. 

Contactat de Sănătate INFO, managerul Centrului de Sănătate din satul Ciutulești, raionul Florești a declarat că a fost amendat de CNAM cu 1.000 de lei. Motivul - a plătit leafa personalului medical cu întârziere.  Mai exact, salariul pentru luna decembrie 2014 a fost plătit mai târziu, spune Adian Negru, medicul-șef de la Ciutulești.

  Spitalele din țară au cheltuit milioane de lei în alte scopuri, decât pentru tratamentul bolnavilor

„Din vara lui 2014 trebuia să plătim salarii mai mari cadrelor medicale. Am crezut că CNAM o să ne dea bani în plus pentru a plăti lefurile conform legii, dar bugetul a rămas același. De aceea am avut probleme cu ultimul salariu. Chiar să fi avut bani pentru a plăti la timp lefurile oricum aș fi fost amendat, pentru că la acea vreme deja trecusem de volumul maxim admis de lege pentru remunerarea muncii. Legea prevede ca jumătate din banii veniți de la CNAM merg pentru remunerarea muncii, iar eu la acea vreme aveam deja trecută această limită”, afirmă medicul, care spune că amenda a fost aplicată după ce mai mulți angajați din instituție au sesizat Compania de Asigurări în acest sens.

„Nu am cheltuit banii din poliță pentru alte necesități. Pur și simplu nu am știut cum să fac față situației când cu un buget „nemărit” trebuie să plătești salarii majorate”, adaugă managerul.

Conducătorul Centrului de Sănătate de la Căinari, raionul Căușeni, spune că a fost și el amendat de către CNAM pentru că a cumpărat un aparat de casă din banii pentru serviciile medicale. Directorul a mai fost amendat și pentru faptul că i-a plătit contabilului leafă ca unui contabil-șef. Amenda primită este de 400 de lei.

„Au fost niște probleme. În contractul de contractare nu scrie cine poate fi și cine nu poate fi contabil șef. Abia după ce am primit amenda am aflat că contabil-șef poate fi doar persoana care are studii superioare, însă contabilul nostru nu are studii superioare... O altă neregulă depistată de cei de la CNAM a fost că am cumpărat un aparat de casă din bugetul CNAM, dar trebuia din banii instituției”, a afirmat Ion Șutac, medic șef la Centrul de Sănătate din Căinari.

 Directorii de spitale caută bani ca să majoreze salariile doctorilor din 1 iulie. Unii recunosc că nu sunt gata 

Directorul spitalului raional Cahul, care se regăsește în lista celor amendați de CNAM, spune însă că amenda i-a fost aplicată din alte motive decât cele invocate de colegii săi.

„Amenda aplicată nu are legătură cu banii FAOAM. Am primit o amendă de 400 de lei pentru faptul că statisticianul spitalului a prezentat date eronate. Deci, a greșit niște calcule și a trimis un raport eronat cu privire la instituția noastră. Au fost niște nelămuriri cu CNAM, însă acestea țin de cazurile nevalidate – pentru 94 de cazuri nu s-a plătit. Motivele au fost diferite, nu s-a dus tratamentul până la final, pacientul a cumpărat medicamente, etc”, a afirmat pentru Sănătate INFO Anatol Malcov.

În schimb, șeful Centrului de Sănătate din Cahul, Alexandru Hagioglo spune că a admis unele nereguli în executarea bugetului venit din fondului de asigurări medicale. „Avem contracte cu mai multe centre de sănătate din sate, care fac la noi unele analize. Ceea ce CNAM a considerat incorect, a fost că noi le făceam lor analizele cu reactivi cumpărați din banii prevăzuți pentru instituția noastră. Pe urmă responsabilii de la Companie ne-au explicat că trebuia să le prestăm servicii abia după ce ei aveau să ne transfere banii, iar noi să cumpărăm cele necesare pentru efectuarea analizelor date. Am încercat să le explic economiștilor de la CNAM că nu poți să refuzi să faci analize, mai ales că la mijloc e sănătatea pacienților... dar, din punct de vedere al contractului noi am admis încălcări. Acum însă lucrăm conform normelor”, a precizat managerul de la Cahul.

Vom preciza că CNAM a refuzat să transfere, anul trecut, instituțiilor medicale din țară 16 milioane de lei. O parte din bani CNAM nu i-a acordat pentru cazurile tratate, dar nevalidate, iar altă parte – instituțiile medicale au fost nevoite să le restituie, după ce s-a constat că le-au folosit în alte scopuri decât cele prevăzute în Programul Unic de Asigurări Medicale. 

 

  Articole relaționate:

Situație fără precedent: „În ultimii 10 ani nu ne-am confruntat cu așa ceva” 

Situație tot mai gravă. 400 de MILIOANE n-au mai ajuns la CNAM 

Gaură de 300 de milioane de lei în bugetul CNAM. Valeriu Streleț: „Nu panicați societatea” 

Câți bani a tăiat de la Sănătate Guvernul demis