Autor: Irina Miron

Moldova este de mai mulți ani fruntașă, în Europa, la capitolul decese din cauza bolilor cardiovasculare. Anual, din cauza bolilor de inimă, mor peste 20.000 de moldoveni. Cele mai recente statistici arată că situația se păstrează neschimbată de aproximativ șase ani, în timp ce în țările membre ale Uniuni Europene, numărul deceselor provocate de bolile cardiovasculare este de două ori mai mic.

Anul trecut, au murit din cauza problemelor de inimă și ale aparatului circulator aproape 23 de mii de moldoveni. Totodată, statisticile arată că de mai bine de un deceniu, rata mortalității prin boli cardiace este mai mare în rândul femeilor. Mai mult, medicii susțin că cifrele sunt alarmante, mai ales în condițiile în care este în continuă creștere și numărul tinerilor care decedează de pe urma bolilor aparatului circulator. ”Cele mai multe decese survin din cauza infarctului miocardic, cardiopatiei ischemice sau chiar din cauza unor vicii de la naștere. Cele mai predispuse la bolile de inimă sunt persoanele supuse permanent situațiilor de stres, dar și obezii ”, ne atenționează Aurel Batrânac, cardiochirurg la Spitalul Clinic Republican. Potrivit acestuia, numărul deceselor ar putea fi reduse totuși, dacă s-ar diminua factorii de risc și anume hipertensiunea, diabetul zaharat, fumatul și obezitatea.

Deși numărul deceselor provocate de maladii ale aparatului circulator crește, Guvernul nu a aprobat deocamdată Programul național de combatere a maladiilor cardiace,  aprobat de Ministerul Sănătății în 2012.

”A ajuns pe mesele membrilor Cabinetului de Miniștri de câteva ori, dar a fost returnat din cauza unor lacune în ceea ce privește banii planificați. Nu pot vorbi în cifre, dar suma necesară este foarte mare și nu știu dacă poate fi acoperită de stat, deși în program au fost prevăzute și surse de finanțare din afară”, a precizat Eleonora Vatamanu, șefa Departamentul Insuficiență Cardiacă de la Institutul de Cardiologie.

Alta este situația printre europeni. Numărul celor care își pierd viața din cauza bolilor cardiovasculare este în scădere. Numai în ultimii trei ani, numărul deceselor cauzate de maladii cardiace, a scăzut cu 10 mii în țările membre ale Uniunii Europene. Astfel,  numărul total al deceselor a ajuns să fie de două ori mai mic decât cel înregistrat în Republica Moldova. Medicii susțin că una dintre cauze ar putea fi medicamentele de o mai bună calitate, dar și scăderea numărului de fumători prin implementarea diferitor programe naționale.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, anual, în lume, mor din cauza bolilor aparatului circulator,  aproximativ 17 milioane de oameni.

 

Articole relaționate:

Rata mortalității cauzată de boli de inimă a scăzut în țările europene, în ultimii 30 de ani 

Munca stresantă provoacă boli de inimă

Durata generală a vieții ungurilor a crescut cu cinci ani, în mare parte datorită intervențiilor în domeniul bolilor cardiovasculare