Autor: Natalia Nicoreanu

Cea de-a treia ediție a târgului de post „Vegan Show” a venit în acest an cu o premieră - „Tribuna Sănătății”. Este vorba despre o întâlnire mai jovială la care medici de diverse specializări, nutriționiști, psihologi le-au vorbit vizitatorilor despre sănătatea copiilor. „Activ. Eco. Sănătos” – acest generic a adunat la un loc oameni curioși să afle cât mai multe lucruri despre sănătate. Pentru că accent s-a pus pe sănătatea copiilor, întâlnirea a adunat și mame setoase de informații despre sănătatea celor mici. Timp de cinci ore, participanții la „Tribuna Sănătății” au combinat utilul cu plăcutul, iar cei peste 500 de vizitatori ai offline-ului au aflat din prima sursă informații despre produse alimentare și nealimentare ecologice, dar și despre sănătatea celor mici. Cei mai activi participanți ai evenimentului au plecat acasă cu premii, la fel, ecologice.

Tribuna Sănătății a fost deschisă de Angela Soltan care a încercat să dea o altă interpretare termenului ECO. Cei adunați la offline au aflat că nu doar produsele alimentare pot fi ecologice, dar și relațiile interpersonale. 

 „Atunci când suntem într-o situație cu o persoană care ne-a provocat, reacția  ei normală care ar fi? Că o să explodăm. Unele chiar vor asta. Prin faptul că le-am luat prin surprindere că avem o reacție calmă  deja am câștigat teren. Este o chestie de alegere: sau te gândești la bomboane și lucruri frumoase, sau explodezi, te cerți” a explicat Angela Soltan, co-fondator la Platforma E-Sănătate.MD.

Relațiile interpersonale și comunicarea sănătoasă devin subiecte din ce în ce mai abordate, mai ales în cadrul trainingurilor de specialitate. La astfel de seminare participanții sunt îndemnați să vină cu exemple din viața personală.

 „Persoana pe care mi-am amintit-o a fost bunica și am înțeles ce spunea ea pe timp de post când auzea că cineva ridică vocea sau îi părea că cineva este agresiv. Ea spunea: Păi e post, nu trebuie să ne certăm. Eu fiind copil mă gândeam care e treaba e post, nu e post? Când ți-I a certa, te cerți. Acum îmi dau seama. Ea nu citise toate teoriile acestea. De fapt, ea avea o abordare ecologică doar că nimeni nu-I spunea așa” a adăugat Angela Soltan.

De la „Tribuna Sănătății” nu a lipsit nutriționistul Tamara Șchiopu. Ea le-a vorbit celor prezenți despre alimentația vegetariană și vegană, ce sunt acestea și cum poți adopta un asemenea stil alimentar.  

 „Întrebarea a fost dacă veganii trebuie să mănânce mai des, mai mult, ca să se simtă sătui și să nu se îngrașe. De fapt, regulile alimentației vegane sunt aceleași ca și în orice alimentație. În primul rând trebuie să vă asigurați sursele de toți nutrienții necesari: grăsimi, proteine, glucide, vitamine, fibră vegetală și apă. Să nu uităm de apă” a explicat Tamara Șchiopu, nutriționist și organizatorul târgului de post „Vegan Show”.

Printre subiectele abordate la „Tribuna Sănătății” a fost alimentația corectă a copiilor. De la pediatrii invitați, mamele au aflat, de exemplu, că nu trebuie să insiste ca picii lor să mănânce tot din farfurie, iar după primul an de viață, micuții trebuie să aibă trei mese de bază și două gustări. 

 „Dacă copilul în primul an de viață își triplează greutatea, noi nu mai avem așa ritmuri de creștere pe parcursul vieții. În următorul an copilul va adăuga numai două kilograme. Și pentru că aceste două kg el nu mai are nevoie de acest ritm de mâncare pe care l-a avut în primul an de viață. Noi un pic trebuie să ne reorganizăm și să înțelegem că nu mai trebuie să-l hrănim o data la două ore. Și nici noaptea nu trebuie să-l hrănim” susține medicul pediatru Oxana Turcu.

Unele mame s-au plâns că micuții lor mănâncă doar dacă au vreun gadget la îndemână. „Fără telefon copilul nu mânca. Acum încercăm să-l dezvățăm de acest telefon și e foarte greu. Le sfătui pe mămicile care au copilași micuți să nu folosească aceste șiretlic, pentru că ei sunt foarte deștepți și înțeleg că dacă s-a putut o data, se va putea și a doua și a treia oară” a povestit Ala Golban, mămica unei fetițe de doi ani.

Tinerele mame au mai aflat că alimentația adecvată poate reduce considerabil riscul de apariție a maladiilor cronice, precum obezitatea, ateroscleroza, hipertonia și diabetul zaharat. Medicii au atras o atenție sporită alimentației bebelușilor în primul an de viață și au încercat să convingă mamele că alăptarea este cel mai bun cadou pe care îl pot oferi picilor lor.

„Laptele matern este o minune data de la Dumnezeu. Este ceva din corpul meu pentru bebelușul meu. De secole deja, oamenii de știință încearcă să producă un amestec adaptat care ar fi echivalent al laptelui matern. Nimeni încă nu a reușit să facă aceeași compoziție a laptelui matern” a declarat medicul pediatru Ala Jivalcovschi.

Doctorul a spulberat miturile precum că laptele de vaci și cel de capre este benefic și poate fi consumat în primul an de viață al micuților.

„În nici un caz să nu folosească lapte de vacă sau lapte de capră. Proteina din laptele de vacă și de capră sunt foarte diferite și nu pot fi asimilate la fel cum este asimilată proteina din laptele matern. Laptele de capră, în plus, este foarte sărac în fier”, a precizat Ala Jivalcovschi.

Participanții la offline au avut ocazia să adreseze întrebări și să afle răspunsuri direct de la specialiștii în sănătate. „Sunt înfometată de tot felul de informații, cum să-i dau primul aliment, când să-I introduc terciul, ce o să se întâmple, care sunt simptomele, de la burtică, de la felul cum face mutrițe, îi place, nu-I place. De asta sunt peste tot unde este informație despre alimentarea copilului” a spus Cătălina.

Runda de întrebări-răspunsuri a fost cea mai așteptată.

 „Copilul meu a ajuns să consume 1,5-1,6 litri pe o zi. Unii colegi mi-au spus că ar consuma prea multe lichide. Este normal, sau este ceva în neregulă?”

„Pentru un copilaș de doi ani și două luni, doi litri de apă este cam mult. Pentru a intui o patologie sau alta, noi trebuie să luăm în considerație mai multe semne: bea apă, cere, ia singur cana de pe masa, sau o are permanent în vizor?”

Și consumul corect de apă a fost pus în discuție. Reprezentanții Apa OM au venit cu un experiment care a demonstrat că hidratarea permanentă a organismului este sănătate pură. 

 „Dacă am consumat puțin, toxinele vin si stau în vezica urinară. Stau o oră. Toxinele acționează la nivelul mucoasei. Ne-am așezat pe rece și încep să se dezvolte. Am consumat un pic mai multă apă, vedeți se curăță mai bine. Dacă am consumat multă apă se curăță foarte bine, vedeți pe pereți nu rămâne nimic” a explicat Olesea Cozmic, manager proiecte medicale la Apa OM.

Așa cum mișcarea este sănătate, pe tot parcursul târgului un grup de dansatori a dezmorțit vizitatorii pe ritmuri de dans, iar cei care au fost activi și au adresat întrebări la „Tribuna Sănătății”, au plecat acasă cu diverse premii ecologice.