Autor: Natalia Nicoreanu

Pe piața farmaceutică din Moldova este un singur preparat care conține fusafungină. Este vorba de spray-ul Bioparox, un antibiotic local, prescris în cazul faringitelor. Medicamentul se pare a provocat reacții alergice și în țara noastră. Nu este o informație oficială a autorităților de ramură, dar asta o spun mai mulți pacienți care au administrat preparatul. Pe lângă tuse puternică, Bioparox-ul a provocat și erupții cutanate. La rândul lor, medicii susțin că nu au văzut efectele benefice ale medicamentului.

După ce Agenția Europeană a Medicamentului a retras de pe piața farmaceutică din statele comunitare toate medicamentele care conțin fusafungină, și Agenția Medicamentului din Moldova a dispus retragerea Bioparoxului de pe piață.   Medici ORL-iști din Republica Moldova susțin că Bioparox-ul este un antibiotic local pe care evită să-l prescrie pacienților. 

„Eu personal nu-l prescriu atât de des, iar pacienții cărora le-am prescris preparatul nu au relatat reacții adverse. Acest preparat nu l-am recomandat niciodată în stări acute. Părerea mea este că el este binevenit în stări cronice sau când trebuie de administrat cu scop profilactic. În stări acute dacă îl prescrii nu va fi efectul dorit. Ca monoterapie nu merge, iar dacă s-a mai prescris altceva, cred că asta ajută și nu Bioparox-ul a declarat pentru Sănătate INFO, Maria Feros, medic ORL-ist la Centrul Medicilor de Familie nr.10.

„Am avut mulți pacienți cărora le-a fost prescris Bioparox-ul, iar după 3-4 zile veneau la mine. Nu era niciun rezultat, absolut nicio îmbunătățire. Din considerentele că nu ajută, eu nu l-am prescris niciodată. În afară de asta el era tare scump și nu fiecare poate să-l cumpere. Dacă trebuie antibiotic îl dai general, dacă nu trebuie nu-l dai deloc”, a adăugat și Mariana Zapuhlâh, medic ORL-ist la Centrul Medicilor de Familie Nr.1.

Cu toate acestea, șeful secției Otorinolaringologie din cadrul Spitalului de Copii „Emilian Coțaga” susține că nu a înregistrat vreo plângere din partea pacienților precum că ar fi avut reacții adverse în urma administrării Bioparox.

„A fost o perioadă când se folosea mai frecvent, ca un preparat antibacterian cu acțiune locală. La moment se folosește foarte rar. Antibioticele de uz local nu se prea practică. Nu am avut așa cazuri ca pacienții să se plângă de reacții adverse. Acest medicament nu se regăsește în protocoalele internaționale ca fiind un preparat recomandat spre administrare. Medicul decide dacă îl prescrie sau nu” afirmă Mihail Maniuc, medic otorinolaringolog la spitalul „Emilian Coțaga”.

Chiar dacă otorinolaringologii moldoveni susțin că nu prescriu Bioparox-ul, moldovenii se pare că-l recunosc și chiar s-au dat cu părerea despre eficiența acestuia pe rețelele de socializare. Unii internauți au apreciat preparatul calificând-ul drept eficient și inofensiv, în același timp.

„Nu am alergii la acest preparat. Ba chiar ultimele două sinuzite le-am vindecat cu Bioparox. Foarte mulțumită”, este reacția Alinei Ungureanu.

Alții însă au avut experiențe neplăcute în timpul utilizării Bioparox-ului. Cele mai multe comentarii au vizat reacții adverse la administrarea medicamentului. „La vârsta de trei ani ne-a fost prescris Bioparox ca antibiotic local. Am făcut o reacție alergică manifestată prin tuse seacă la fiecare trei-patru secunde” scrie Natalia Savciuc.

„Ne-a fost prescris la 2,6 ani de către medicul ORL-ist. Imediat după administrare a început să-i apară puncte roșii în jurul guriței care tot mai tare se extindeau pe față. Medicul pediatru ne-a interzis să-l administrăm pentru că pot fi reacții urâte de tot. Niciodată nu aș mai folosi Bioparox”, susține Alina Ungureanu. „Noi cu acest medicament urma să tratăm stafilococul zece zile. Alergia s-a manifestat tot prin tuse seacă”, afirmă Tatiana Cucovici.

Solicitați de Sănătate INFO, reprezentanții Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale ne-au comunicat că instituția este la curent cu alerta emisă și a cerut retragerea din farmacii a Bioparoxului.

„Pentru produsul Bioparox®, a solicitat Autorizaţie de import compania„Dita Est Farm”. Autorizaţia curentă este valabilă până la data de 17.11.2016. Reprezentanţii companiei producătoare au anunţat că vor iniţia retragerea produsului de pe piaţa farmaceutică din Moldova, prin intermediul distribuitorului „Dita Est Farm”, care va anunţa Agenţia despre returnarea acestui produs” se arată în răspunsul oficial al AMED. Instituția nu a precizat însă termenii în care va fi retras produsul din farmacii, iar pe site-ul ei, până la ora difuzării știrii, nu era plasată nicio informație cu privire la decizia de retragere a preparatului.

Fusafungina este substanța activă a Bioparox-ului. Acesta este un medicament antibacterian și antiinflamator, cu administrare nazală și buco-faringiană și e folosit în tratamentul infecțiilor de căi respiratorii superioare, precum rinofaringita. În Moldova, el costă până la 125 de lei. În Uniunea Europeană, medicamentele care conțin fusafungină se găsesc pe piață de mai bine de jumătate de secol. 

 Articole relaționate:

Medicament vândut și în farmaciile din Moldova, retras de pe piața UE 

Un alt medicament retras din farmaciile din Moldova

Atenție - medicament interzis în Europa, vândut în farmaciile din Moldova