Redactor: Natalia Nicoreanu

Câteva investigații jurnalistice despre afacerile dubioase pe piața medicamentelor au ajuns în vizorul autorităților. Premierul Pavel Filip a cerut Centrului Anticorupție, Procuraturii Generale, Ministerului Sănătății și celui de Interne să verifice dacă ceea ce au scris jurnaliștii este adevărat sau nu.  Investigația se referă la diverse scheme de import și vânzare a medicamentelor în țara noastră, în urma cărora preparatele farmaceutice ajung să coste de câteva ori mai scump decât în țara vecină Ucraina, de exemplu. Mai mult, în aceste afaceri ar fi implicați și funcționari de stat.

Deși vicepremierul pe probleme sociale, Gheorghe Brega, apare în această investigație și recunoaște gravitatea problemei, Pavel Filip s-a arătat surprins de ceea ce a scris presa și a pus la îndoială veridicitatea informațiilor. „Apar multe semne de întrebare. Am solicitat Agenţiei Medicamentului informaţii preventive pe marginea acestui caz”, a afirmat Premierul Pavel Filip, menţionând că din informaţiile pe care le are unele medicamente vizate nu ar mai fi vândute în Moldova încă din 2012.

Vom preciza, că investigația jurnalistică realizată de CIJ a fost publicată pe 15 aprilie pe site-ul Anticorupție. În material sunt descrise schemele prin care agenții economici care importă medicamente în Moldova își rotunjesc veniturile pe seama celor care trec pragul farmaciilor. Printre medicamentele aduse din Ucraina și vândute pe piața din Republica Moldova s-ar număra Fluconazolul, preparat antimicotic indicat în tratamentul candidozei vaginale acute sau recurente, în balanita candidozică şi ca profilaxie pentru reducerea incidenţei candidozei vaginale recurente.

█ Sute de medicamente, cu prețuri accesibile, au dispărut de pe piață anul trecut 

Prețul de import al acestui preparat este de 63 de lei, iar cel comercializat în farmacii - de 118 lei. Asta, în timp ce în Ucraina, același medicament ar costa aproape 29 de lei, ceea ce este de patru ori mai puțin.

Deși  legea nu permite ca importatorii de medicamente să-și deschidă farmacii și să comercializeze preparate farmaceutice, se pare că agenții economici din țara noastră reușesc să prindă doi iepuri concomitent. Astfel de scheme de îmbogățire se pare că nu sunt o noutate pentru autoritățile de la Chișinău.

„Conform directivei europene, importatorii nu pot fi și distribuitori. Distribuitorul trebuie să fie complet altă persoană. La noi băieții sunt șmecheri și s-au învățat să nu piardă în venit și în profit. Sunt importatori și totodată distribuitori. Formează o altă firmă „păpușă” precum că este un alt distribuitor și tot ei își distribuie lor. Care preț poate fi negociat dacă eu îmi vând mie însumi? Este o problemă mare. El își livrează lui, mai adaugă adaosul comercial și are venit. El face profit din tot. Noi suntem ceea ce suntem. Așa legea a permis, așa au făcut” susține vicepremierul Gheorghe Brega

Totodată, nu este exclus ca în țara noastră să fie aduse cu ușurință medicamente care sunt produse în zona necontrolată de autoritățile din Ucraina, scriu jurnaliștii de investigație. Ei dau exemplul companiei Stirolbiofarm SRL, situată în orașul Gorlovka din regiunea Donețk. Companie care produce medicamente nereconoscute, de altfel, de administrația de la Kiev. Materialul integral îl puteți urmări pe site-ul anticorupție.md.

 Articole relaționate:

INVESTIGAȚIE// Unul dintre cei mai importanți ”jucători” de pe piața farmaceutică din Moldova, în vizorul procurorilor din Bosnia și Herțegovina 

Cei mai mari distribuitori de medicamente din Moldova, în lista neagră, din cauza unor încălcări grave 

Mai multe maternități din țară, în dificultate din cauză că Agenția Medicamentului ar fi încurcat preparatele licitate