Autor: Rodica Obreja

Spitalul raional din Drochia a beneficiat de o donație în valoare de peste 120 de mii de euro din partea Ambasadei Japoniei la Chișinău. Cu acești bani conducerea spitalului a procurat mai multe utilaje, care permit depistarea timpurie a cancerului colorectal. Acesta este singurul existent în toată regiunea de nord.

Anual, numai în raionul Drochia decedează din cauza maladiilor oncologice aproximativ 150 de oameni. Fiecare a doua persoană pleacă din viață la o vârstă aptă de muncă. Astfel potrivit conducerii spitalului în raion sunt înregistrate 35 de persoane care suferă de cancer pulmonar, 19 persoane au fost diagnosticate cu tumori ale pielii, 18 au tumori la cap, iar altele 17 sunt depistate cu cancer la intestine.

Potrivit medicilor anume cancerul colorectal este depistat, cel mai frecvent, în stadii avansate, când bolnavii nu mai pot fi salvați. Din acest motiv conducerea spitalului a decis ca banii donați printr-un proiect sponsorizat de Ambasada Japoniei la Chișinău să fie investiți în utilaje care să permită depistarea maladiei în stadii incipiente.

Astfel, cu cei 130 de mii de euro instituția medicală a putut achiziţiona două mese de operaţii, un ultrasonograf, dar şi un colonoscop. Directorul instituției susține că aparatul, care de altfel este unicul în nordul țării, va permite efectuarea unor investigaţii care până acum puteau fi făcute doar la Chişinău, iar pacienţii care aveau nevoie de astfel de investigaţii erau nevoiţi să parcurgă peste 200 de kilometri. 

„Drochia este un raion cu o incidenţă mare a cancerului depistat tardiv. Aparatul acesta ne ajută extraordinar de mult. Până acum peste 100 de pacienţi au putut fi examinaţi cu acest aparat. 17 oameni au fost, din păcate, depistați cu cancer de colon”, afirmă Tudor Cojocaru, directorul Spitalului raional Drochia.

„Utilajul este performant, iar imaginea este foarte clară. În plus, avem posibilitatea de prelua mostre din părțile colonului pe care le suspectăm că ar fi afectate”, spune Oleg Marcu, medic oncolog.

 Potrivit datelor statistice în Republica Moldova  suferă de cancer aproape 45 de mii de oameni, dintre care 1.300 sunt din raionul Drochia.

 

Articole relaționate:

Statisticile confirmă: aproape jumătate din cazurile de cancer din Moldova sunt depistate abia când boala se află în faze terminale 

Tumorile vor putea fi diagnosticate în Moldova la cele mai incipiente faze, datorită unui utilaj donat de Agenția Internațională de Energie Atomică