Autor: Parascovia Sula

Gata cu crenvurștii din grădinițe și școli. Ministrul Sănătății a semnat azi un ordin care interzice livrarea cărnii procesate în instituțiile publice pentru copii din toată țara. Ruxanda Glavan a făcut acest anunț în cadrul unei conferințe de presă, alături de directorul Centrului Național de Sănătate Publică și președintele Societății de Pediatrie din Moldova. Tema întâlnirii cu jurnaliștii a  fost calitatea alimentației copiilor în școli și grădinițe.

Autoritățile în sănătate s-au mobilizat activ de săptămâna trecută, când un grup de mame au lansat o petiție online în care cereau responsabililor de la sănătate să întreprindă măsuri urgente în ceea ce privește îmbunătățirea calității bucatelor oferite copiilor la grădiniță și la școală. Astfel, în doar câteva zile, responsabilii au reușit să verifice în laborator cât de calitativi sunt crenvurștii livrați instituțiilor școlare și preșcolare. Surprinzător, dar specialiștii au constatat că totuși aceștia conțin prea mulți aditivi decât norma admisă. Asta chiar dacă alți responsabili de la educație declarau contrariul.

 „Evaluarea statutului nutrițional al copiilor pentru anii 2013-2015 arată că micuții nu au primit aproximativ 20-40% din necesitățile de carne, ouă și produse din lapte. Pe lângă aceasta au fost efectuate probe la mezeluri și crenvurști, iar rezultatele nu sunt bune. Cu toate că pe eticheta crenvurștilor era scris lipsă de fosfați, spre mirarea noastră, au fost depistate concentrații mari de acest aditiv”, a declarat Iurie Pînzaru, proaspătul director al Centrului Național de Sănătate Publică.

█ Meniuri noi în școli și grădinițe. Autoritățile pregătesc un proiect pilot 

Și cantitatea de nitriți în crenvurștii pentru copii o depășește chiar și pe cea din crenvurștii pentru adulți sau în salamurile fierte. Specialiștii însă au o justificare a acestei constatări. „Până în prezent Serviciul de Supraveghere de Stat a Sănătății Publice, subordonat Ministerului Sănătății, nu a avizat niciun fel de standard al vreunei firme sau vreo instrucțiune tehnologică cu privire la crenvurștii „pentru copii”. Producerea acestor crenvurști cu mențiunea „pentru copii” nu este prevăzută în legislația națională”, a precizat Iurie Pânzaru.

Cert este că producătorii de carne și mezeluri livrează crenvurști în unele instituții de învățământ de aproximativ un an.

Alimentația necalitativă trage după sine și o mulțime de consecințe negative pentru sănătatea copiilor. Ruxanda Glavan a venit și cu exemple. Săptămâna trecută, când pediatrii care au mers prin localități și au verificat peste 200 de copii au constatat că 75 la sută dintre ei au probleme de sănătate.

 „Doar 25% dintre copii consultați până acum sunt sănătoși. Cele mai întâlnite maladii sunt cele gastro-intestinale. Există o problemă la nivelul alimentației atât în școli, cât și grădinițe, dar și în familie. De asemenea, meniurile sunt învechite și conțin produse făinoase, precum și zahăr în exces, dar și carne procesată”, a adăugat ministrul.

█ Ministerul Sănătăţii a recunoscut - copiii sunt hrăniți nesănătos la grădinițe și școli. Autoritatea promite mari schimbări 

O altă problemă de sănătate este obezitatea și malnutriția. Specialiștii spun că aceste maladii sunt foarte des întâlnite în rândul copiilor din Moldova. „Cercetările făcute în ultimul an, în special cele din ultima lună arată că aproximativ fiecare al doilea copil inclus în studiu suferă fie de malnutriție, fie de obezitate. Aceste carențe lasă amprente asupra sănătății fizice, cât și asupra celei psihice și emoționale. Cele mai grave sunt consecințele care se simt mai târziu, la maturitate. Atunci, ei pot dezvolta boli cardiovasculare, diabet zaharat de tip unu și doi și risc crescut pentru unele tipuri de cancer”, a declarat Neli Revenco, președintele Societății de Pediatrie.

Pentru a îmbunătăți alimentația la grădinițe și școli, autoritățile au creat un grup de lucru, din care fac parte specialiști în pediatrie, nutriție, sănătate publică, de la Ministerul Educației, Agenția pentru Siguranța Alimentelor, grupuri de părinți, dar și producătorii agricoli și cei de carne procesată. Aceștia urmează să vină cu soluții pentru îmbunătățirea alimentației în grădinițe și școli. În același context, autoritățile își propun să inclusiv revadă mecanismul de elaborare a meniurilor.

 Nemulțumirile cresc. Părinții cer eliminarea crenvurștilor din meniul copiilor de la grădinițe 

„În următoarele două luni, cu efortul acestui grup de lucru, dar și a experților Organizației Mondiale a Sănătății trebuie să analizăm și să propunem meniuri tip pentru fiecare sezon, pentru o perioadă de două-trei luni. Vrem să reușim să existe un meniu standard pe țară. Atunci, fiecare părinte să știe că dacă astăzi este a doua marți a lunii, atunci toți copiii din țară mănâncă pește, etc”, a mai precizat Glavan.

În locul crenvurștilor, care până acum erau oferiți în ziua de luni a fiecărei săptămâni, copiii ar urma să mănânce carne proaspătă de cea mai înaltă calitate, mai multe fructe și legume, mai puțin zahăr, grăsimi și făinoase. Deocamdată însă responsabilii de la Sănătate abia urmează să se vadă cu producătorii agricoli și să discute posibilitatea de aprovizionare a copiilor de la grădinițe și școli cu fructe și legume. Autoritățile și-au propus să sporească chiar și activitățile sportive ale micuților, fără să precizeze cum au de gând să facă acest lucru.