Autor: Sorina Bujarov

Cu o experiență de muncă în sistemul sănătății de aproximativ 16 ani, Liliana Iașan, ultimul viceministru de la Sănătate numit în funcție a reușit să acumuleze o avere deloc modestă. Potrivit declarației cu privire la proprietăți și venituri pentru anul 2015, Iașan deține o casă de locuit în valoare de peste 1,7 milioane de lei, acțiuni la întreprinderi comerciale, dar și o mașină în valoare de peste 230 de mii de lei.

La mai bine de două luni de când a fost numită în funcția de viceministru la Sănătate, Ministerul Sănătății a publicat pe site-ul oficial și declarația de avere a Lilianei Iașan. Astfel, conform documentului, ministrul adjunct al Sănătății câștiga în 2015 un salariu de 203.872 de lei, dar și 4.111 lei, dobânzi din două conturi bancare.  

Conform declarației, aceasta deține două terenuri, cu o valoare cadastrală de 480.100 de mii de lei. Ministrul adjunct deține și o casă de 275 metri patrați, care este evaluată la 1.703.127 lei. Imobilul a fost dobândit în anul 2007, în perioada când Liliana Iașan activa în funcția de șef al Secţiei Medicina de Familie, din cadrul AMT Buiucani. Doi ani mai târziu, adică în 2009, Iașan și-a cumpărat și o mașină – un Peugeot 308, fabricat în același an. Potrivit declarației de avere, automobilul a fost cumpărat cu 231.270 de lei.

  Mașini de lux la Agenția Medicamentului. Instituția a cumpărat o Skoda Superb pe timp de criză 

Pe lângă casă, terenuri și autombil, Liliana Iașan a reușit să-și facă și unele economii. Aceasta are deschise 12 conturi bancare, unde păstrează peste 57 de mii de lei și 117 dolari.

În același timp, Liliana Iașan deține 2,3% de acțiuni la „Corporația de Finanțare Rurală S.A”, a căror valoare financiară este de 120.000 lei și 2% acțiuni la Moldova Agroindbank, valoarea cărora este de 240.000 lei. 

Soțul viceministrului, care este angajat la Unitatea de Implementare a Creditului de Asistență Acordat de Guvernul Republicii Polone, a câștigat în 2015 din salariu 224.650 lei și alți 9.228 de lei din servicii de consultanță. De asemenea, acesta a mai obținut 190.682 de lei de la Î.I. „Iașan Valeriu”, care oferă servicii de consultanță economico-financiară și unde deține pachetul majoritar de acțiuni.

Vom preciza că Liliana Iașan și-a început cariera în medicină în 2000, când s-a angajat în calitate de medic de familie la AMT Buiucani. Cinci ani mai târziu, aceasta a devenit șef de secție, iar în 2010 a ajuns vicedirector la aceiași instituție medicală. Din 2014 și până în 2016 ea a ocupat funcția de director la AMT Buiucani, iar la mijlocul lunii februarie 2016 a fost numită viceministru al Sănătății, înlocuindu-l astfel pe Gheorghe Țurcanu. 

 

 █ Articole relaționate:

Declarațiile directorului IMC, Sergiu Gladun, la controalele CNI: „Nu am nici un conflict de interese. Soția mea lucra aici înainte ca eu să

Directorul Institutului de Neurologie și Neurochirurgie ar putea fi amendat de CNI. „Eu nu cunosc nimic, dar precis am scris” 

Cum cheltuie CNAM banii pe timp de criză - mașini și reparații de milioane