Redactor: Ina Guțu

Oamenii de știință de la Universitatea Southampton, din Marea Britanie, în colaborare cu cei de la Agenţia pentru Cancer din Vancouver, Canada, au dezvoltat o nouă metodă de distrugere a celulelor cancerigene din organism. Aceștia au descoperit o proteină numită eEF2K care se găsește doar în celulele maligne. Blocarea acțiunii acestei proteine ar putea duce la dezvoltarea unui tratament prin care să fie distruse doar celulele cancerigene iar cele sănătoase să rămână intacte.

Specialiștii afirmă că noul medicament nu ar avea efecte adverse, așa cum se întâmplă în cazul radioterapiei și chimioterapiei. Potrivit acestora, proteina nou descoperită joacă un rol important în alimentarea celulelor cancerigene, care se dezvoltă și se divid mult mai rapid decât cele sănătoase. Totodată, celulele sănătoase nu au nevoie de proteina eEF2K pentru a supraviețui. Astfel, blocarea ei va duce la distrugerea doar a celulelor cancerigene, scrie Medical News Today.  

Majoritatea celulelor organismului, inclusiv cele cancerigene, conțin aceleași componente de bază. Astfel că prin tradiționalele radiografii și chimioterapii menite să distrugă celulele maligne, sunt afectate și celulele sănătoase ale organismului.

Proteina eEF2K se găsește foarte rar în celulele sănătoase, astfel că dezvoltarea unui medicament care să blocheze acțiunea acesteia ar putea duce la un tratament mai eficient al pacienților diagnosticați cu cancer.

Anterior cercetătorii de la Institutul Tehnologic din Massachusetts au descoperit o proteină cheie care distruge celulele cancerigene. Medicamentul lor s-ar putea axa pe multiplicarea acestor proteine în organism, după administrare.

 

Articole relaționate:

A fost inventat un test nou pentru depistarea precoce a cancerului la sân 

Cancerul oral poate fi depistat cu ajutorul unui test de sânge