Autor: Irina Miron

Moldovenii din nordul țării merg cel mai des la medic. Acolo, un om consultă doctorul de cinci ori pe an, iar în unele raioane chiar de șapte. Experții explică situația prin faptul că locuitorii din raioanele nordice au un acces mai mare la serviciile medicale. Mai puțin preocupați de sănătatea lor par să fie moldovenii din centrul și sudul țării, care merg la doctor de patru ori pe an.

Cel mai des merg la doctor locuitorii din orașul Bălți și raionul Ocnița. Ei își rezervă pe an șase sau șapte zile pentru vizite la cabinetul medical. Tabloul este similar și în restul raioanelor de nord. Medicii din regiune susțin că pacienții lor vin mai des la spital, pentru că sunt suficienți doctori care să le ofere asistență medicală, dar și pentru că se confruntă cu probleme de sănătate serioase. „Avem multe cazuri de cancer care evoluează rapid. Oamenii cunosc situația, mai ales că suntem aproape de Cernobâl, și ne îngrijorează. Din acest motiv și vin la consultații mai des”, explică directorul Centrului Medicilor de Familie din Ocnița, Natalia Liciu.

Mai rar ajung la doctor moldovenii din sudul și centrul țării, de doar patru ori pe an. De exemplu, locuitorii din raioanele Leova, Dubăsari și Telenești își rezervă timp pentru astfel de vizite doar de trei ori pe an. Potrivit experților, principalul motiv al numărului mic de vizite la doctor este nivelul greu de trai și lipsa banilor pentru a achita pentru serviciile de sănătate. „Încă o problemă e că nu avem medici suficienți. În localitățile în care nu există deloc doctori, oamenii nu merg la consultații cu anii chiar. De exemplu, oamenii de la Târșiței au șansa să meargă la medicul de la Brânzenii Noi de două ori pe săptămână, mulți nu ajung să respecte acest orar pentru că medicul nu reușește”, a spus Leonid Cimpoi, directorul Centrului de Sănătate Publică Telenești.

La rândul lor, locuitorii municipiului Chișinău merg la doctor de șapte ori pe an.