Redactor: Sorina Bujarov

Un stomatolog olandez, supranumit "dentistul groazei" după ce a mutilat intenţionat circa 100 de pacienţi, a fost condamnat în Franţa la opt ani de închisoare şi la plata unei amenzi de 10.500 de euro. Justiția urmează să îl oblige la plata unor daune morale și materiale pacienâilor care a avut de suferit din cauza acestuia.

Potrivit BBC, Jacobus Van Nierop, un olandez în vârstă de 51 de ani, a practicat stomatologia ilegal în Franţa în perioada 2009-2012. Bărbatul a fost găsit vinovat pentru faptul că a mutilat "în mod deliberat" cel puţin 85 de persoane. 

Circa 100 de pacienţi au reclamat că dentistul i-a anesteziat total. După ce se trezeau, pacienții își dădeau seama că le lipseau toţi dinţii din partea frontală. Din această cauză pacienții dezvoltau abccese sau se alegeau cu inflamații severe la nivelul gingiilor. Pacienții mai spun că medicul nu aeva niciun motiv întemeiat pentru a le extrage dinții, totuși, fără să informeze pacienții, acesta îi adormea și le scotea dinții.  

O femeie de 65 de ani a declarat că Jacobus van Nierop i-a extras opt dinţi dintr-o singură mişcare, subliniind că i-a curs sânge timp de trei zile şi nu i s-au putut face implanturi timp de 18 luni.

O instanţă din orăşelul Chateau-Chinon (centrul Franţei) a decis condamnarea dentistului la opt ani de închisoare, la interzicerea definitivă a practicării profesiei şi la plata unei amenzi de 10.500 de euro. De altfel, mai scrie sursa citată, stomatologul olandez nu a exprimat regrete pentru comiterea faptelor, mai scrie sursa. În apărarea clientului său, avocatul doctorului a spus că acesta ar avea probleme psihologice, pe când expertiza medical a demonstrate că acesta era perfect conștient de ceeia ce făcea. 

Ulterior justiţia franceză va stabili cuantumul daunelor morale și material pe care doctoral va trebui să le plătească celor aproximativ 100 de pacienți care au avut de suferit din cauza lui. 

Medicul a fost arestat încă în 2013, într-o provincie mică din Canada. Acesta s-ar fi ascuns acolo, după ce a fost dat în căutare internațională de către poliția din Franța. 

 

 Articole relaționate:

Mită la greu și trafic de influență. Doi doctori de la Spitalul raional Drochia au fost reținuți și riscă până la zece ani de închisoare 

Nu se mai opresc să ia mită. O doctoriță de la Edineț, reținută în flagrant de ofițerii Anticorupție

Un medic narcolog din Chișinău riscă ani grei de închisoare, după ce a eliberat ilegal un certificat medical în schimbul a 200 de euro