Autor: Sorina Bujarov

Din 31 mai cetățenii din Moldova vor fi mai protejați de fumul periculos de țigară. Asta, pentru că Legea privind controlul tutunului interzice fumatul nu doar în spațiile publice închise, dar și în unele locuri publice deschise. Vorbim despre teritoriile aferente instituțiilor medicale – curtea sau parcarea spitalelor, clinicilor sau centrelor de sănătate, dar și de teritoriile eferente instituțiilor de învățământ, cum ar fi școlile și grădinițele.

Trebuie să știți că prin teritorii aferente se are în vedere absolut tot spațiul din jurul instituțiilor menționate mai sus, adică de la clădire până la gardul care îngrădește instituția (în caz că acesta există). Mai simplu vorbind, fumatul va fi interzis nu doar în instituțiile medicale sau școli, ci și în curtea acestora.

Consumul țigărilor va fi interzis și pe teritoriul din jurul edificiilor, unde sunt amplasate autoritățile publice centrale și locale. Așa dar, fie că vorbim despre un minister sau de primăria unui sat, din 31 mai în aceste clădiri și în preajma lor nu aveți dreptul să fumați.

█ Autoritățile, față în față cu jurnaliștii. Întrebări și răspunsuri despre prevederea care interzice fumatul în locurile publice 

Dacă fumătorii totuși vor dori să-și aprindă o țigară, ei vor putea face acest lucru pe orice trotuar, stradă, curte sau balcon deschis, care nu cad sub incidența Legii Antitutun.

Aceste locuri, unde fumătorii pot trage în voie o țigară trebuie să se afle, conform Legii, la o distanță de cel puțin 10 metri de la localurile publice închise, cât mai departe de terenurile de joacă, școli sau a grădinițe.  

Dacă totuși vă încumetați să fumați în locurile interzise, riscați o amendă care variază între 1.000 și 1.400 de lei. Sancțiunea este mai mare pentru persoanele cu funcție de răspundere, dar și pentru persoanele juridice. Primii riscă amenzi în mărime de 7.000 și 8.000 de lei. Pentru persoanele juridice care permit fumatul în locurile enumerate mai sus amenzile vor varia între 9.000 și 10.000 de lei. Amenzile pot fi aplicate de polițiști, însă aceștia nu neapărat trebuie să fie prin preajmă. Ei pot afla despre încălcările admise de la cei care au fost martori la o astfel de situație și care au scris o petiție. Încălcările pot fi raportate și la Centrul de Sănătate Publică, care, de asemena, este în drept să intervină în astfel de cazuri.

 

 Articole relaționate:

„Este o lege care va salva și prelungi vieți”. Autoritățile nu cedează, din 31 mai fumatul va fi interzis în toate localurile publice 

Mituri despre interzicerea fumatului în Moldova. În ce localuri nu se va putea, de fapt, consuma țigări 

Instituțiile medicale din țară trebuie să afișeze la intrare semnul „Fumatul este interzis” 

Publicitatea la țigări este interzisă în Moldova de două Legi – cea privind controlul tutunului și cea cu privire la Publicitate. Nemulțumirile agenților economici sunt nejustificate