Autor: Parascovia Sula

Familia Berari, a cărei fetiță a murit la sfârșitul anului trecut în urma unor grave traume provocate la naștere, a mai câștigat un proces în dosarul cu Spitalul Internațional Medpark. Curtea de Apel a menținut decizia primei instanțe și a obligat instituția medicală să le plătească părinților Deliei despăgubiri morale și materiale în valoare de peste un milion de lei. Administrația a declarat pentru Sănătate INFO că își menține poziția de nevinovăție și califică nefondată hotărârea instanței superioare. Deocamdată conducerea instituției nu a decis dacă va ataca sau nu decizia la Curtea Supremă de Justiție.

Curtea de Apel a decis în favoarea familiei Berari încă pe patru mai. Hotărârea cu toate explicațiile ei a fost făcută publică abia acum. Decizia primei instanțe a fost contestată în instanță superioară chiar de către juriștii spitalului privat.

Acum, Î.C.S. „Health Forever Internațional” – denumirea juridică a spitalului Medpark, va trebui plătească familiei despăgubiri materiale pentru perioada 2012 – 2015 în valoare de aproximativ 650 de mii de lei sau aproape 25 de mii de euro, 138 de dolari, peste 79 de mii de lei, aproape 28 de mii de ruble rusești și peste 37 de roni.  De asemenea, instituția medicală a mai fost obligată de instanță să achite 500.000 de lei drept prejudicii morale.

 Medpark, obligat să plătească despăgubiri în valoare de peste un milion de lei familiei Deliei Berari. Spitalul a contestat decizia 

„Dacă instanța a menținut decizia Judecătoriei Centru, acest lucru dă dovadă că este de acord cu vinovăția spitalului. Și dacă judecătorii au dispus plata despăgubirilor, se confirmă că într-adevăr nu s-a acordat asistența medicală necesară. Altfel nu cred că judecătorii ar fi stabilit aceste pagube materiale și morale. Pentru familia noastră, aceasta decizie este un pas foarte important. Faptul că ni s-a dat dreptate și în a doua instanță îmi oferă un sentiment de împlinire, chiar dacă cu durere. Totuși, în țara noastră există justiție. Decizia dată este un act de dreptate pentru toată suferința Deliei”, a declarat pentru Sănătate INFO Diana Berari.

Administrația spitalului privat a declarat pentru Sănătate INFO că își menține poziția de nevinovăție și califică nefondată decizia Curții de Apel Chișinău. „Luând în considerare că decizia primei instanțe a fost menținută, poziția Medpark a rămas neschimbată, considerând-o nefondată pe motiv de fapt și de drept, deoarece instanța dispune încasarea despăgubirilor, dar în același timp respinge reclamațiile despre atestarea faptului”, se precizează în răspunsul oficial.

Avocatul familiei Berari afirmă că, de fapt, instanța superioară a dat câștig de cauză, bazându-se inclusiv pe raportul de expertiză medico-legală, întocmit de Institutul de Medicină Legală „Mina Minovici” de la București, care demonstrează vinovăția instituției medicale.

„Greșeala medicilor a fost stabilită în raportul de expertiză. Acolo este indicat că există legătură cauzală între acțiunile tardive ale medicilor și survenirea suferințelor la copil, iar în baza acestui raport - instanța a dispus încasarea despăgubirilor. Noi am cerut să fie constat și faptul că spitalul se face vinovat de consecințele negative asupra sănătății copilului, dar instanța a respins cerința, pe motiv că constatarea faptului dat a fost stabilită deja de experți. Instanța a obligat spitalul să plătească despăgubiri în baza răspunderii civile delictuale, fiind stabilit că instituția a acționat în mod ilicit, cu vinovăție, astfel fiind obligată să repare prejudiciul material și moral”, a declarat pentru Sănătate INFO Vasile Ciupercă, avocatul familiei Berari.

 Delia Berari continuă să trăiască. Cum arată fetițele care au fost salvate datorită organelor pe care le-a donat 

Vom aminti că Delia Berari s-a ales cu traume grave, după ce înainte de a naștere s-a produs o prolabare de cordon, iar nașterea a fost întârziată forțat din cauza medicului obstetrician. Drept consecință, ea a dezvoltat paralizie cerebrală, probleme de vedere și de auz și se alimenta printr-o sondă, iar în noiembrie anul trecut fetița a murit.

În explicația judecătorilor de la Curtea de Apel Chișinău se spune că un lucru grav admis de către Medpark este faptul că acesta a permis multiple corectări și completări ale fișei de naștere a pacientei Diana Berari, fapt expres interzis prin punctul 6 din Instrucția cu privire la completarea fișei medicale a bolnavului de staționar, aprobat prin ordinul nr. 265 din 2009, care prevede că se interzic orice corecții și modificări.

Pe lângă acestea în urma examinării dosarului, Colegiul Civil, a constatat că între acțiunile medicilor Spitalului Internațional Medpark pe data de 25 iulie 2012 și consecințele survenite există o legătură cauzală directă, deoarece pe parcursul întregii sarcini atât starea de sănătate a mamei, cât și a fătului erau în limitele normale. Din acest motiv spitalul trebuie să achite despăgubiri.

Decizia Curții de Apel este definitivă și executorie, dar Medpark o poate ataca la Curtea Supremă de Justiție în termen de două luni din ziua pronunțării ei.

 

 Articole relaționate:

 Fetița născută cu traume grave la Medpark, împlinește astăzi doi ani și a zâmbit pentru prima oară. „Mămicile spun că s-au schimbat lucrurile în spital. Am plătit pentru asta un preț mult prea mare” 

O comisie a Ministerului Sănătății va examina un caz malpraxis care ar fi avut loc la spitalul privat MedPark 

Dosarul pe marginea unui caz de malpraxis de la Medpark bate pasul pe loc. Procurorii refuză să dea detalii, iar familia nu este de acord cu expertiza emisă de medicii legiști moldoven