Autor: Parascovia Sula

Problemele pacienților din Moldova și anume condițiile de spitalizare și cele de tratament, care nu sunt nici pe departe europene, sunt adeseori mediatizate de presă și de opinia publică. Există însă și o altă parte a monedei: în unele instituții medicale, angajații nu sunt feriți de riscuri și sunt expuși direct la pericole de îmbolnăvire. Vorbim aici despre personalul secției Pediatrie Oncologică de la Institutul Oncologic. Zilnic, în tratamentul chimioterapeutic, angajații de aici lucrează cu soluții și medicamente periculoase pentru sănătatea lor. În sala de proceduri nu există o hotă care să absoarbă vaporii toxici, iar asistentele medicale inhalează aceste substanțe de fiecare dată când se află în contact cu aceste preparate.

La prima vedere, secția Pediatrie Oncologică pare a fi dotată cu cele necesare, iar holul micuț prinde viață datorită picturile copiiilor, frumos înrămate și aranjate pe pereți. O cu totul altă situație este însă în sala de tratamente, unde personalul medical pregătește și administrează soluțiile pentru chimioterapie. Angajații secției spun că în lipsa unui sistem de aerisire, de voie, de nevoie sunt și ei eradiați cu aceste substanțe toxice.

Georgeta Capbătut este asistentă medicală. Ultimii douăzeci de ani și i-a petrecut în această secție, unde, spune ea, condițiile de muncă sunt departe de a fi civilizate. În sala de tratament lipsește dulapul pentru dizolvarea citostaticelor, care, spune asistenta, este atât de necesar. „În această cameră se dizolvă toate chimiopreparatele care urmează să fie transfuzate. Aceste substanțe sunt compuși chimici care se dizolvă în aer, iar personalul medical le inhalează zilnic. Părinții, de asemenea, sunt expuși la pericol, dar mai puțin, deoarece ei petrec mai puțin timp, decât noi în secții”, a spus Georgeta Capbătut, asistenta medicală superioară.

 De ce Institutul Oncologic nu are încă un director

Cristina Bucicovscaia este o altă asistentă medicală care lucrează în aceeași secție. Femeia spune că unul dintre motivele pentru care mai activează aici sunt copiii. „Îmi place foarte mult să ofer ajutor copiilor. Aici sunt oameni buni. M-am acomodat cu colectivul și nu-mi imaginez să lucrez în altă parte. Îmi este frică să nu-mi fie afectată sănătatea de la aceste substanțe toxice pe care le inhalez, dar lucrăm cu speranță. Demult ni s-a promis că vom avea condiții mai bune de lucru. Știu că unele colege, care au lucrat anterior, au avut deseori alergii, iar organismul le-a devenit mai sensibil”, a menționat și Cristina, asistentă medicală.

Riscurile sunt inevitabile, o spune chiar și conducerea secției. În primul rând, acești vapori nocivi afectează pielea, dar și organele interne. „Pot apărea alergii, dermatite. Desigur că atunci când le inhalăm, sunt afectați plămânii, precum și ficatul și rinichii. De asemenea, mai pot fi afectate mucoasele ochilor și alte organe. Efectul acestor preparate este foarte dăunător pentru sănătate”, a precizat Laurențiu Bârlădeanu, medicul șef interimar de secție.

Personalul medical spune că, în lipsa unei aerisiri corespunzătoare, încearcă să se protejeze cum poate de efectele acestor substanțe toxice. „Folosim halate, mănuși, mască specială, bonetă. Din păcate nu putem deschide geamul în timp ce lucrăm”, mai spune Georgeta Capbătut.

Soluția acestei probleme ar fi procurarea unui dulap de dizolvare a substanțelor chimice. O asemenea hotă pentru ventilare, ar valora în jur de o mie de euro. Directorul interimar al instituției, Serghei Ștepa ne-a comunicat că se află în această funcție de doar trei luni și că nu a reușit deocamdată, să rezolve această problemă, dar că urmează să găsească o soluție. „Pentru dulapul de dizolvare a citostaticelor am negociat cu Sindicatul Institutului Oncologic și acesta urmează să ne elibereze bani pentru a-l procura. Cred că în scurt timp va fi rezolvată și această problemă”, a declarat pentru Sănătate INFO, Serghei Ștepa, directorul interimar al Institutului Oncologic.

Vom preciza că Secția oncologie pediatrică a fost fondată în decembrie 1989, în cadrul Institutului Oncologic din capitală. Secția este dotată cu 30 paturi, iar anual, aici sunt tratați în jur de 50 de copii cu diverse tumori maligne.  

 

 Articole relaționate:

Nou-născuți tratați sub lămpi fototerapeutice care-i poate lăsa fără vedere, la maternitatea din Edineț 

GALERIE FOTO // Holuri „periculoase” și gata să se dărâme, la Institutul Mamei și Copilului 

Jumătate de milion de euro, aruncați în vânt. Un spital a cumpărat, încălcând legea, un aparat care nici măcar nu poate fi folosit