Autor: Parascovia Sula

S-au adunat în centrul Capitalei și și-au expus poveștile de viață. Este vorba despre câteva zeci de foști consumatori de droguri, care au format un rând al confesiunilor în fața Ministerului Finanțelor. Aceștia s-au înarmat cu câteva imagini ale unor palme colorate, pe care au scris întrebări, dar și mesaje ce i-au ajutat să depășească dependența de droguri și au hotărât să le înmâneze autorităților. În acest mod, manifestanții au încercat să sensibilizeze opinia publică despre importanța finanțării de către stat a programelor de prevenire a infecției HIV și reducerea riscurilor acestora, dar și să invite oficial conducerea Ministerului Finanțelor să participe la dialogul național de nivel înalt, la care se va discuta problema. Evenimentul este programat pentru joi, 30 iunie, și are drept scop să obțină promisiunea guvernanților că statul va susține financiar serviciile de prevenire a infecției HIV în Republica Moldova.

Ion are 28 de ani și este din Edineț. De aproximativ doi ani viața lui a căpătat un alt sens. Mai exact, ea s-a schimbat de când a început să scape de dependența de droguri datorită programelor de reducere a riscurilor.

 Și-au expus istoria vieții în schimbul promisiunii statului că va finanța serviciile medicale de care au nevoie 

„Vrem să fim auziți. Toți trebuie să vadă cât e de greu să ieși din acest cerc vicios. Este foarte important că astfel de programe să existe, deoarece acum consumul de droguri capătă amploare mare în rândul adolescenților, care au mare nevoie de ajutor. Cu cât mai mult vom aborda acest subiect, cu atât mai mult ne va auzi societatea și cred că vom avea mai puțini consumatori”, spune bărbatul care a beneficiat de programul de schimb de seringi, precum și de tratamentul de substituție cu metadonă.

Un alt exemplu de succes este al Alexandrei din Dondușeni. După 18 ani de luptă cu dependența, femeia a reușit să scape de droguri datorită serviciilor de prevenire a infecției HIV și reducere a riscurilor despre care a aflat de curând.

„În curând Fondul Global nu va mai oferi finanțare pentru aceste programe, iar autoritățile trebuie să-și asume această răspundere. Eu vreau ca și în continuare oamenii să poată beneficia de ele, deoarece pe mine m-au ajutat să am un serviciu, să fiu sănătoasă și în general să duc un mod de viață sănătos. Vreau ca aceste programe să nu dispară, deoarece ele te ajută să nu-ți distrugi viața”, a povestit  Alexandra, care beneficiază de programul de substituție cu metadonă.

Scopul acțiunii de astăzi a fost de a sensibiliza odată în plus autoritățile de la Ministerul Finanțelor cu privire la importanța susținerii financiare a Programelor de reducere a riscurilor infectării cu HIV, mai ales că din 2018, acestea nu vor mai fi susținute financiar din exterior, așa cum este acum. Programele de reducere a riscurilor presupun un set de servicii destinate persoanelor din grupurile de risc, mai precis consumatorilor de droguri, persoanelor HIV-pozitive, etc.

 „În curând țările noastre vor trebui să poarte responsabilitate financiară pentru sănătatea noastră. Trebuie să existe însă și interes din partea noastră, a beneficiarilor” 

„Astăzi ne-am adunat aici pentru a spune că programele de reducere a riscurilor funcționează și salvează vieți. Ele reduc numărul de infecții cu HIV, hepatite, ajută la rezolvarea problemelor legate de tuberculoză și infecțiile cu transmitere sexuală. Ele merită să fie finanțate. Consumatorii de droguri nu sunt oameni pierduți pentru societate. Ei pot fi ajutați să revină la o viață normală. Pentru aceasta este nevoie de contribuția statului. Ministerul Finanțelor împreună cu cel al Sănătății pot identifica mecanisme care să asigure inițierea finanțării acestor programe”, a declarat presei Ala Iațco, președintele Uniunii pentru Prevenirea HIV și Reducerea Riscurilor.

Deși, foștii consumatori de droguri au încercat să convingă autoritățile despre  importanța acestor programe, aceștia au ezitat să iasă în fața lor, așa încât manifestanții au stat în soare cel puțin o oră.

„Aceste programe sunt finanțate din surse externe, după care statul, din 2018, va trebui să-și asume angajamentul și să preia cel puțin financiar această problemă. Fondurile internaționale vin cu această cerință și vor contribui financiar dacă și  statul, la rândul lui, va asigura o parte din banii necesari. Deocamdată, contribuția acestuia este foarte mică”, a precizat Ala Iațco.

 Povestea unei moldovence care de 16 ani este HIV-pozitivă și are doi copii sănătoși. „Cred că o maladie oncologică este mai periculoasă decât HIV. Dacă te tratezi, poți trăi atât cât îți este dat“ 

Costul unui program de reducere a riscurilor este de aproximativ un milion de lei anual, iar pentru serviciile de care beneficiază un consumator de droguri anual se cheltuie aproape 800 de lei. Aceste servicii presupun schimbul de seringi pentru consumatorii de droguri, distribuirea gratuită a prezervativelor, consiliere psihologică, consultații medicale la diverși specialiști, dar și tratamentul de substituție cu metadonă.

În cele din urmă, manifestanții au reușit să stea de vorbă cu ministrul Finanțelor, Octavian Armașu și cu viceministrul Maria Cărăuș, care au promis că vor încerca să participe la dialogul de joi sau cel puțin să delege un responsabil care cunoaște problema.

Vom preciza că joi, 30 iunie va avea loc un Dialog Național de nivel înalt cu scopul de a obține susținerea financiară a programele reducere a riscurilor din bugetul de stat. Printre invitați sunt Ministerul Sănătății, Ruxanda Glavan, cel al Muncii, Protecției Sociale și a Familiei, Stela Grigoraș, cel al Finanțelor, Octavian Armașu și reprezentanții mai multor organizații Internaționale, dar și cei ai Fondului Global pentru combaterea SIDA, TB și Malariei, care acoperă serviciile de reducere a riscurilor în proporție de 90%.

 

 Articole relaționate:

Poate sau nu un cuplu, în care un partener este HIV-pozitiv, să aibă copii sănătoși. Ce reguli trebuie să respecte acestea. „În Moldova sunt multe astfel de cupluri” 

HIV devine mai agresiv. Virusul dezvoltă boala SIDA în doar trei ani de la infectare