Redactor: Sorina Bujarov

Rezistența la antibiotice generează noi îngrijorări la nivel mondial. Asta după ce a fost identificat un al doilea pacient din SUA, infectat cu o bacterie rezistentă la antibioticele de ultimă generație. Pacientul a fost identificat în urma unui șir de analize medicale, făcute în cadrul unui program special, menit să urmărească mișcarea globală a genei care face bacteriile rezistente la medicamente. În cadrul programului s-a dovedit că gena este deja prezentă în zece țări de pe patru continente.  

Bacteria dată, explică specialiștii, posedă o genă capabilă să confere rezistență la o clasă de antibiotice de ultimă instanță. Aceasă genă, numită MRC-1, a fost indentificată pentru prima dată într-o tulpină a bacteriei Escherichia coli (E. coli), depistată la un pacient din New York. Recent însă medicii au confirmat un al doilea caz de infectare cu aceeași bacterie. Este vorba despre un pacient din  Pennsylvania. Potrivit Daily Mail  acesta are o infecție a tractului urinar, cauzată de E.coli, cu anumite modificări genetice. Informațiile au fost publicate în ediția de luni a revistei „Antimicrobial agents and chemotherapy”, revista  Societății americane de microbiologie.

 O bacterie misterioasă îmbolnăveşte bebeluşii. Zeci de copii au ajuns la reanimare 

De altfel, gena MCR-1 face ca bacteriile să devină rezistente la colistin – un antibiotic folosit pentru tratarea infecțiilor rezistente la mai multe tipuri de medicamente, inclusiv Enterobacteriaceae rezistentă la Carbapenem (CRE), pe care oficialii americani au numit-o anterior „bacteria coșmar”. Colistin este ultimul antibiotic folosit pentru a combate bacteriile care sunt rezistente la cele mai puternice antibiotice. Noul caz stârnește îngrijorări în rândul comunității medicale, doarece medicamentele s-au dovedit a fi cea mai bună metodă de luptă cu infecțiile. Și mai îngrijorător este faptul că bacteria are capabilitatea de a-și răspândi genele care o fac rezistentă la colistin.

De altfel, cel de-al doilea pacient infectat cu o bacterie care are această genă a fost indentificat în cadrul Programului de Supraveghere antimicrobiană SENTRY. În cadrul acestuia, cercetatorii au testat 13.525 de probe de E.coli și 7.481 de tulpini Klebsiella pneumoniae de la pacienți din spitalele din regiunea Asia-Pacific, America Latină, Europa și America de Nord. Dintre aceste probe, 390, sau 1,9 la sută, au fost rezistente la colistin, iar 19 dintre aceste tulpini aveau gena MCR-1. Potrivit medicilor, gena a fost identificată în zece țări, inclusiv unul din Statele Unite ale Americii. Este vorba despre pacientul din New York.

În ambele cazuri din SUA, bacteria purtătoare a genei MCR-1 s-a devedit a fi rezistentă la Colistin, dar, cu toate acestea, a rămas sensibilă la alte antibiotice, ceea ce a permis tratarea cu succes a infecției.

 

Articole relaționate: 

Ludmila Popovici, coordonator medical la Centrul Memoria: „Moldova noastră e o groapă de gunoi, unde poți găsi toate antibioticele de pe lume. E haos”

În Moldova, infecțiile respiratorii printre copii sunt în creștere. Cauzele, spun specialiștii, sunt diferite 

Savanții se mobilizează în lupta cu o bacterie rezistentă la toate antibioticele