Ion Cucu, consilier principal pe probleme relații de muncă, Sindicatul „Sănătatea”

Numai la noi se poate întâmpla așa. Am avut o ședință în ziua când a fost aprobat acest regulament. Noi discutăm cu domnul Brega, Ministerul Sănătății, cel al Muncii, Finanțelor, Justiției și am convenit că mai este nevoie de timp, că vom mai calcula, deoarece nu era clar cu banii, cu acoperirea financiară, dar Guvernul aprobă regulamentul. Gheorghe Brega este primul viceprim-ministru, dar părerea lui nu a fost luată în calcul, pentru că ăsta e Guvern creat noaptea. Ce să zic? Așa e la noi, în Basarabia Saudită.

295 de milioane prevăzute acolo ne ajung doar pentru cinci luni. Când am întrebat despre anul 2017, atât Ministerul Finanțelor, cel al Economiei, al Muncii cât și Compania de Asigurări în Medicină au spus că așa bani nu sunt. Trebuia de cântărit această problemă înainte de a fi votat noul regulament de salarizare.

Era firesc să fie un proiect-pilot, așa a fost propunerea noastră de la bun început din septembrie anul trecut. Să-l implementăm ca proiect pilot într-un raion, într-o instituție municipală și una republicană, ca să vedem care sunt avantajele și apoi să-l implementăm. Nici legea salarizării nu prevede așa noțiune ca: partea flexibilă, partea fixă. În țara noastră totul este posibil. Noi în 2012 am majorat coeficienții cu 10%, dar, de fapt, nu s-a majorat salariul la nimeni.

Dacă să vorbim de prețurile de consum, creșterea tarifelor, să știți că salariul nostru s-a micșorat. De un an de zile eu tot sunt în alertă. Am un teanc de documente privitor la salarizare. În viața mea nu a fost așa ceva. Am aproape 50 de ani de când lucrez în sindicate. Prin mâinile mele a trecut nu doar un sistem de plată a muncii, dar au trecut șase sisteme. Eu sunt autorul sistemului care funcționează astăzi. Știu cum se elaborează un sistem, dar așa porcărie încă nu am văzut.