Autor: Irina Miron

Serviciul medical de urgență AVIASAN ar putea deveni o subdiviziune a Serviciului de Asistență Medicală Urgentă. Ministerul Sănătății a elaborat recent un proiect de hotărâre care vizează integrarea celor două servicii. Responsabilii de la Sănătate spun că modificarea este necesară pentru asigurarea populației cu servicii de urgență operative.

Serviciul de Asistență Medicală Urgentă asigură în prezent intervenția imediată și transportarea la spital a bolnavilor aflați în stare gravă. Potrivit autorităților, cazurile extrem de grave necesită intervenția echipelor formate din mai mulți medici specialiști, care pot interveni prompt, fără să ajungă la spital.

Potrivit Ministerului Sănătății, noua formulă a serviciului de urgență va spori accesul populației la asistență medicală de urgență, iar tratamentul cazurilor complicate va fi facilitat. „Această schimbare nu poate fi decât în beneficiul pacienților. Nu implică cheltuieli financiare suplimentare, iar medicul  este cel care va decide ce fel de serviciu are nevoie bolnavul și respectiv se va interveni”, a spus Rodica Scutelnic, șef al Direcției Asistență Medicală Spitalicească și Urgentă din cadrul Ministerului Sănătății.

Proiectul urmează să fie supus dezbaterilor publice, iar ulterior propus Guvernului spre aprobare. În prezent, serviciul AVIASAN dispune de cinci reanimobile, care se află la Spitalului Clinic Republican și două - la Spitalul Municipal din Bălți. În total, el este asigurat cu 290 de medici. Directorul AVIASAN, Mihai Ouș spune că Moldova ar mai avea nevoie de două reanimobile pentru a asigura toată populația. Serviciul de Asistență Medicală Urgentă în Moldova, este organizat după principiul regional și este constituit din patru stații zonale de asistență medicală urgentă. Are 42 de substații, precum și punctele de asistență medicală urgentă în localitățile rurale. Serviciul este dotat cu 252 autosanitare, care acoperă aproximativ 70 % din necesar.

 

Articole relaționate:

Replica Miinisterului Sănătății: Statul nu are 2,6 miliarde de lei pentru reabilitarea serviciului de Urgență 

Serviciul de urgenţă ar putea fi privatizat pe un termen de cel puţin 25 de ani