Elena Palanciuc, directorul Spitalului Raional Orhei

Ca de obicei noi așteptăm să se mărească costul unui caz tratat pentru spitalele raionale. Cred că toți conducătorii de instituții așteaptă acest lucru. Desigur că de data aceasta avem și două motive mai importante. Este vorba despre majorarea salariului de la 1 iulie și bineînțeles a crescut prețul la medicamente și consumabile. În 2016 la spital, prețul pe care l-am prognozat pentru medicamente a fost mai mare cu 30%, în urma licitației. Aceeași situație este și la reagenții de laborator, dar și la consumabilele cu care lucrăm. Am fost nevoiți să micșorăm cantitatea ca să fie acoperire financiară. De la 1 iulie, sperăm că se va majora costul cazului tratat și vom putea să acoperim necesarul de echipamente și consumabile pentru pacienți. În rest, cu celelalte cheltuieli, Slavă Domnului, ne încadrăm în suma preconizată. Faptul că prețurile la produsele alimentare, la lumină, agentul termic au rămas aceleași, ne-a salvat până acum. Totuși, avem două surse mari de cheltuieli: salariile și medicamentele. Deocamdată, nu am acumulat datorii. Noi în fiecare an ne străduim să intrăm în limita resurselor alocate, dar vă dați seama, că atunci când trebuie să te încadrezi în suma preconizată, nu tot timpul calitatea este cea care trebuie. Chiar nu demult au plecat experții de la Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) și au rămas mirați că dispunem de toate medicamentele, chiar și unele destul de costisitoare pentru pacienți.

Sărăcia e mare, dar ne ținem la suprafață. Până acum, bugetul provizoriu nu ne-a afectat activitatea, dar dacă se va finaliza stocul de medicamente contractat și nu vom avea resurse suplimentare, există riscul ca în ultimele luni ale anului să nu avem toată gama de medicamente necesare. În prima jumătate de an ne-am descurcat bine, fără datorii și restanțe.

Viorica Ciobanu, șeful Centrului de Sănătate de la Glodeni

Am așteptat mult ca Legea Fondurilor de Asigurare Obligatorie de Asistență Medicală (AOAM) să fie adoptată, pentru că ne gândim că vor fi modificate contractele dintre CNAM și instituțiile medicale. Deja este și Hotărârea de Guvern privind salarizarea lucrătorilor medicali și așteptăm să fie făcute acorduri adiționale ca să fie majorate contractele pentru toate instituțiile.

Până acum ne-am descurcat relativ satisfăcător și nu am acumulat datorii. Dacă nu era să fie adoptată Legea Fondurilor, cred că nu era să ne descurcăm cu salariile și să fim în deficit. Însă pentru medicamente și consumabile este acoperire financiară. CNAM și-a onorat obligațiile până acum. În fiecare lună a transferat banii necesari. În continuare urmează să vedem ce mijloace financiare vor fi îndreptate către instituții. Poate vom mai lua echipamente sau vom face reparații în instituție. Deocamdată, totul e bine. Suntem aprovizionați cu medicamentele necesare, salariile au fost plătite la timp, datorii nu-s.

Stelian Cucu, șeful Centrului de Sănătate de la Ialoveni

Pentru noi, adoptarea Legii Fondurilor AOAM încă nu înseamnă nimic. Banii trebuie repartizați și abia apoi voi putea spune ceva. Noi ne-am străduit să ne încadrăm cu ceea ce avem și am făcut-o. Nu am acumulat datorii, și deja e bine. Eu sper că, odată cu adoptarea Legii Fondurilor, vom fi recontractați cu o sumă mai mare, așa cum ni se spune. Deocamdată, dispunem de toate cele necesare, nu ducem lipsă de consumabile sau echipamente. Sigur, nu este chiar bine că Legea a fost adoptată atât de târziu, dar deja e așa cum este. Noi oricum ne-am descurcat. Dar cred că, dacă era să fie adoptată până la Anul Nou, suma ar fi fost mai mare și ne-am fi simțit mai lejer. Astfel, poate era să ne permitem să înnoim anumite utilaje, care se uzează. Iată aici sunt probleme. Da, am fost dotați cu ele, dar totul se învechește.