Autor: Parascovia Sula

Fructe și legume în fiecare zi, lapte, carne, pește de cel puțin două ori pe săptămână, pâine din făină integrală, dar și supe creme din legume s-ar putea regăsi în curând pe mesele copiilor de grădinițe și școli. De altfel, micuții vor consuma doar produse alimentare organice, crescute în Moldova și de sezon, iar cele genetic modificate sau cu aditivi vor fi interzise. Mai mult, copii nu vor mai mânca alimente prăjite, ci doar fierte, coapte sau înăbușite.

Asta își propune Ministerul Sănătății, care a lansat dezbaterilor publice noile recomandări metodice cu privire la alimentația copiilor din instituțiile de învățământ general. Acestea urmează să devină obligatorii imediat ce vor fi aprobate de către Guvern. Acum, conducătorii de școli și grădinile pot ține cont de ele sau le pot ignora.

Noile recomandări sunt mult mai ample decât cele existente și vin cu propuneri de meniuri mult mai diversificate. Mai nou, acestea cuprind o serie de recomandări pentru părinți privind modul de pregătire a bucatelor sănătoase pentru copii. Specialiștii propun consumul de fructe în fiecare zi și micșorarea cantității de zahăr și pâine. Totodată, la sugestia părinților,  specialiștii recomandă pentru consum pâinea din făină integrală. De asemenea, este recomandă consumul apei potabile filtrate sau îmbuteliate pentru hidratarea organismului copiilor și adolescenților.

 Meniuri noi în școli și grădinițe. Autoritățile pregătesc un proiect pilot 

„Am făcut meniuri model, pentru fiecare sezon. Pentru sezonul cald, prevalează fructele și legumele. De asemenea a fost adăugat și un nou tabel care arată compatibilitatea alimentelor. Acesta va servi drept reper pentru alcătuirea meniurilor. La baza noilor meniuri au stat recomandările Organizației Mondiale a Sănătății”, a declarat pentru Sănătate INFO, Tatiana Dănilă, medic igienist în secția „Sănătatea Copiilor și Tinerilor” la Centrul Național de Sănătate Publică.

Pe lângă recomandări, specialiștii vin și un capitol nou „Gastrotehnia alimentelor”, care explică ce modificări suferă produsele alimentare în timpul preparării prin diverse tehnici culinare.

„Ne-am condus după normele unor țări europene, precum România, Bulgaria pentru a vedea ce nutrienți trebuie să primească copii zilnic pentru o dezvoltare armonioasă. În meniuri persistau crupele, pastele de două ori pe zi, dar acum noi optăm ca fructele și pastele să se ofere o dată pe zi, iar legumele de două ori. Ne-am străduit ca produsele lactate, fructele și legumele să fie obligatorii zilnic în meniurile copiilor. Am optat să fie exclusă prepararea bucatelor prin prăjire. S-a propus prepararea supelor creme și oferirea peștelui de două ori pe săptămână. Ne-am străduit să respectăm valoarea calorică pentru copiii de diferite vârste. Noi optăm că aceste recomandări să fie aprobate prin Hotărâre de Guvern, pentru că astfel gestionarii de instituții de învățământ general vor fi obligați să-l îndeplinească”, a declarat și Iurie Cojocaru, șeful secției Sănătatea Copiilor și Adolescenților la Centrul de Sănătate Publică din Chișinău.

█ Din toamnă, mai multe fructe proaspete pentru copiii de la grădinițe și școli din Capitală 

Meniurile prevăd ca rația alimentară să corespundă vârstei copilului, iar regimul să fie alcătuit din patru-cinci mese pe zi. De asemenea, acesta trebuie să fie variat, iar aceleași bucate nu se vor repeta în timpul zilei sau săptămânii. Raportul dintre proteine, lipide și glucide trebuie să fie de 1:1:4. Carnea, laptele, pâinea, inclusiv din făină integrală, cerealele, zahărul (limitat până la maximum 5% din totalul de energie), untul de vacă, uleiul de floarea soarelui, legumele și fructele vor fi incluse zilnic în meniul copiilor.

De altfel, la prepararea bucatelor se va da preferință produselor integrale față de cele rafinate: făină integrală, paste făinoase integrale și crupe integrale.

Meniul zilnic se alcătuiește de către personalul medical pentru zece zile, apoi va fi schimbat. Acesta trebuie să fie semnat de bucătarul-șef, asistenta medicală și managerul instituției și aprobat de Centrul de Sănătate Publică teritorial.

Precizăm că responsabilii de sănătate au decis să modifice meniurile copiilor, după ce un grup de părinți au alertat autoritățile, prin mai multe instituții media, precum că micuții mănâncă produse nesănătoase, zaharuri și grăsimi. În urma unei investigații mai ample, Ministerul Sănătății a dispus interzicerea cărnii procesate și mezelurilor din instituțiile de învățământ general și a creat un grup de lucru care să revadă normele fiziologice de nutrienți, precum și să creeze recomandări noi, îmbunătățite, ale meniurilor copiilor de la școli și grădinițe.

 Finanțare printre degete pentru alimentația copiilor din școli și grădinițe

Din grupul de lucru, care au elaborează aceste recomandări, au făcut parte mai mulți specialiști din sănătate publică, un tehnolog alimentar, un medic pediatru, precum și doi părinți, care au venit cu mai multe sugestii. În cele din urmă, zilele trecute, proiectul a fost făcut public, iar cei interesați se pot expune asupra lui.

Totodată, proiectul mai vine cu un set de recomandări privind felul în care părinții își pot educa copiii să mănânce sănătos.

După dezbaterile publice, proiectul va fi propus Guvernului spre aprobare.

 

 Articole relaționate:

Ministerul Sănătăţii a recunoscut - copiii sunt hrăniți nesănătos la grădinițe și școli. Autoritatea promite mari schimbări 

Nemulțumirile cresc. Părinții cer eliminarea crenvurștilor din meniul copiilor de la grădinițe 

Statul care-și îmbolnăvește copiii. „Copilul trebuie să se conformeze grădiniței, nu instituția la fiecare micuț în parte”