Autor: Sorina Bujarov

Învață să desfacă pumnii, să împreuneze mânuțele și să-și sărute mamele. Dacă unii copiii fac aceste mișcări dezinvolt și oricând își doresc, alți părinți tânjesc după aceste momente de candoare și se pot bucura de ele numai după ore lungi de muncă cu specialiștii. Este vorba despre micuții care s-au născut cu maladii ce le afectează creierul, precum sindromul Down și autismul, dar și alte afecțiuni de dezvoltare. Acești copii au, însă, șansa de a se trata cu ajutorul și dragostea necondiționată oferită de medicii specializați în intervenția timpurie.

Antonela are zece luni. Medicii au diagnosticat-o cu sindromul Down. Vestea i-a îndurerat pe părinți, dar nu și-au pierdut speranța că lucrurile mai pot reveni la normal, așa că au dus-o pe micuță la centrul de reabilitare timpurie „Voinicel”, din Capitală. Acolo, specialiștii lucrează cu ea cel puțin două pe ore zi. Ceea ce pare pentru fetiță o simplă joacă, este de fapt o muncă grea de reabilitare.

„La zece luni copilul are deja deprinderile de a folosi mânuțele, jucăriile, de a apuca, de a se întoarce de pe burtă pe spate, de pe spate pe burtă și pe șezut. Antonela nu făcea aceste mișcări până acum. În general, ea nu folosea jucăriile, nu era interesată de ele. După trei sau patru proceduri  progresele sunt evidente”, spune Angela Mihaluța, kinetoterapeut la centrul de reabilitare Voinicel, din Capitală.

Toate procedurile se petrec aici sub formă de joacă. Specialiștii folosesc jucării muzicale, diverse cuburi sau mingi care, într-o măsură mai mare sau mai mică, contribuie la dezvoltarea fizică și mintală a copiilor. Părinții insistă ca micuții lor să fie tratați anume aici, deoarece centrul și-a câștigat notorietatea în cei zece ani de activitate. Aici, în două săli mici opt specialiști le oferă speranța la un viitor mai bun, atât părinților, cât și copiilor. Urmăriți pe SănătateTV reportajul integral realizat de reporterii noștri. 

În Republica Moldova au nevoie de servicii de intervenție timpurie peste 15.000 de copii, din păcate de ele beneficiază doar 230. Acest tip de servicii sunt oferite doar în municipiile Chișinău și Bălți, precum și în raionul Criuleni, iar majoritatea centrelor au fost deschise și activează cu suportul ONG-urilor.

Experții în sănătate au pregătit un proiect de regulament privind serviciile de intervenție timpurie, care ar permite dezvoltarea lor la nivel național. Implementarea regulamentului ar costa bugetul aproape 78 de milioane de lei.

 

Articole relaționate:

Copii infirmi, pentru că n-au fost îngrijiți la timp. Serviciile de intervenție timpurie în Republica Moldova sunt nefuncționale 

Au pecetea de invalid, dar de fapt sunt copii care suferă de autism. Este soarta a zeci de micuți ignorați de autorități și diagnosticați cu retard mintal