Redactor: Sorina Bujarov

Sunt scumpe de amenajat și de menținut. Mia mult, sunt ineficiente și nu protejează sănătatea oamenilor. Vorbim despre boxele speciale pentru fumat, care pot fi amplasate în localurile publice. Nenumărate studii efectuate până acum au arătat că niciun sistem de ventilare performant și nici boxele pentru fumat nu protejează oamenii de fumatul pasiv, care este practic la fel de periculos ca și cel activ.

Cheltuielile enorme, eficiență zero – așa am putea caracteriza politicile de amenajare a boxelor pentru fumat în localurile publice închise. Deși acestea sunt promovate ca fiind o soluție pentru țările care vor să implementeze o legislație anti-tutun, studiile demonstrează că o astfel de practică generează doar pierderi. Și aici nu vorbim doar daunele aduse sănătății, dar și despre pierderi finaciare pe care le poate suporta statul care acceptă să implementeze o astfel de practică. Mai exact, boxele speciale pentru fumat au nevoie de investiții continue, de la amenajare până la întreținerea lor continuă.

Există puține informații despre costurile efective ale încăperilor sau cabinelor special amenajate pentru fumat, iar rapoartele cu privire la prețuri variază în funcție de mărimea instalației, materialele utilizate, tehnologia de ventilație utilizată, precum și de alți factori. Anume din acest motiv, dar și din cauza ineficienței lor, multe state au renunțat la aceste cabine pentru fumat.

 Primele discuții pe marginea modificării Legii Antitutun. „Noi, medicii, nu vedem oportun să le creăm fumătorilor condiții. Înlocuiți fumatul cu un ceai” 

De exemplu, în 1997, Aeroportul Lambert din St. Louis, Missouri, SUA a amplasat șapte boxe pentru fumat. Costul acestora era de 450.000 de dolari, adică mai mult de 64 000 dolari fiecare. Un alt exemplu al costurilor colosale generate de simpla întreținere a cabinelor pentru fumat este cazul Austriei. Potrivit unui articol publicat de BBC în anul 2015, despre Camera de Comerț a Austriei, cafenelele și restaurantele austriece au investit în jur de 100 de milioane de euro pentru a instala sisteme de ventilație și geamuri, pentru a putea amenaja încăperi separate pentru fumători.

De asemenea, un studiu comandat de Guvernul olandez în anul 2004 a constatat că achiziţionarea şi instalarea sistemelor de ventilație, care utilizează dislocare completă (aer non-recirculant), costă în jur de 1.000 de euro per metru pătrat, pentru cafenele și baruri. Această sumă însă nu include costurile de exploatare și întreținere a sistemelor.

Deși industria tutunului promovează intens ideea de a amplasa spații speciale pentru fumat în localurile publice, deoarece astfel profiturile ei nu ar avea de suferit, proprietarii de localuri, în realitate, vor avea pierderi bănești mari în cazul în care admit amplasarea unor boxe pentru fumat. O demonstrează și exemplul Italiei, care în 2005 a interzis fumatul în spațiile publice închise, inclusiv în locurile de muncă și hoteluri, dar a permis fumatul în localurile care au amenajate spații separate pentru fumat, care corespund anumitor cerințe. Ulterior însă, în cadrul unui sondaj social al proprietarilor hotelurilor din nordul Italiei s-a constatat că mai puțin de 1% dintre ei au amenajat încăperi pentru fumat. Asta, din cauza costurilor mari, dar și a standardelor stricte impuse. De altfel, majoritatea operatorilor de hoteluri din Malta și Suedia , care au optat inițial pentru amenajrea încăperilor pentru fumat, au decis ulterior să nu le amenajeze din aceleaşi motive – cheltuieli prea mari.

 Primii agenți economici, amendați pentru nerespectarea Legii Antitutun. „Scopul nostru nu sunt amenzile, ci să educăm populația” 

Costurile financiare mari generate de încăperile special amenajate pentru fumat, care trebuie să fie aerisite bine, dar să se supună și altor standarde, sunt o problemă destul de gravă în special pentru hotelurile mici. În afară de costurile de amenajare și de renovare, boxele pentru fumat, dotate cu tehnologie de ventilație performante, sunt costisitoare pe tot parcursul utilizării, deoarece necesită investiții și cheltuieli pentru exploatare și întreținere. De exemplu, într-un comunicat  cu privire la utilizarea ventilaţilațiilor, Comisia Specială în domeniul sănătăţii din Noua Zeelandă a raportat că mulți proprietari de localuri deconectează sistemele de ventilație, deoarece costurile generate de acestea sunt prea mari. 

 

 Articole relaționate:

Centrul Național de Sănătate Publică vrea să creeze o secție pentru controlul tutunului 

Tot mai mulți oameni fac publice cazuri de încălcare a prevederii care interzice fumatul. Responsabilii ne îndeamnă să sesizăm și instituțiile responsabile 

Mituri despre interzicerea fumatului în Moldova. În ce localuri nu se va putea, de fapt, consuma țigări