Autor: Parascovia Sula

Mulți dintre administratorii de restaurante, baruri sau cafenele nu își permit să cumpere boxe pentru fumători, așa cum sugerează Asociația Restaurantelor că ar fi confortabil pentru toată lumea. Administratorii spun că sunt prea scumpe și nu merită investiția. Totuși, unii cred că ar fi bine să existe locuri speciale pentru fumători, motivând că, odată cu interzicerea fumatului în spațiile închise, aceștia ar petrece acum mai puțin timp în local din cauza inconveniențelor sau să fie exclusă limita de zece metri de la intrare. Cert este că delimitarea spațiilor pentru fumători și nefumători în interior nu protejează pe nimeni de fumul de țigară, oricât de bună ar fi ventilația. Am adunat câteva opinii ale unor administratori care speră că prevederea care interzice fumatul în spațiile închise va fi modificată.

Administrația Kozlovna Pub

„Sigur că mulți oaspeți se revoltă, întreabă de spațiile unde se fumează. Timp de aproximativ două luni de când fumatul este interzis, am observat că timpul petrecut în local de către clienți s-a micșorat. Acesta se limitează doar la faptul că oaspetele a intrat, a servit ceva foarte repede și a plecat. Clienților nu le este comod să iasă de mai multe ori ca să fumeze. Da, au scăzut un pic veniturile și de aceea am hotărât să facem promoții pentru a menține clienții. Noi oferim și o cameră pentru copii. Oricum ne străduim să facem schimbări ca să ridicăm vânzările. Ce ține de cabinele speciale, chiar dacă am avea una, atunci unde să o punem?! Noi ne-am dori să creăm un spațiu bine aerisit, unde oamenii să fumeze, dar și să bea cafea sau bere în același timp, o sală specială. Dar cabine pentru fumat, să investim atâția bani, eu nu cred că vom fi de acord. Nici noi, nici alte localuri. E o sumă enormă de bani, o investiție destul de costisitoare, iar aceste boxe peste o perioadă de timp nici nu se vor utiliza”.

 În Republica Moldova a fost realizat primul studiu care demonstrează cât de toxic este fumul de țigară din localurile unde se fumează mult sau parțial 

Aneta Zasavițchi, președintele Asociației Restaurantelor „MĂR”

„Dacă-ar fi să mergem după modelul Europei, atunci se fumează doar afară, dar în interior nu. Iar atunci când terasele vor fi închise, se organizează un loc special aproape de local, fără limita de zece metri, cum este prevăzut acum. Fie proprietarul amenajează un cort semiînchis sau semideschis, așa cum este în Europa, fie pur și simplu pune o scrumieră la intrarea în local sau la un metru, doi distanță.

Pentru cluburile de noapte ar fi bine să fie cabine pentru fumat în interior, pentru că acolo vin aproximativ două sute de persoane, iar 50-60 dintre ele trebuie să iasă și să caute o rază de zece metri pentru a fuma. Se poate de amenajat spații în imediata apropiere de la intrarea în club, dar și în interior. Cabinele nu ar fi o obligație. Cine va avea posibilitatea, va amenaja, cine nu – nu. Eu cred că Legea va fi modificată, cel puțin cu excluderea acestor zece metri distanță de la intrare”.

Administrația unui alt local din Capitală

„Nu ar fi rău să fie și locuri special amenajate. Sunt mulți fumători care doresc să fumeze, dar nu pot. Ar fi bine să fie o sală separată pentru fumat, special amenajată pentru fumători. Dar, cabine speciale, nu cred că ne-am putea permite să instalăm, pentru că sunt cam scumpe”.

 Zonele special amenajate pentru fumătorii din Portugalia, ineficiente 

Vom preciza că în 2013 Centrul Național de Sănătate Publică împreună cu Roswell Park Cancer Institute din SUA au măsurat calitatea aerului în restaurantele, cafenelele și barurile din Municipiul Chișinău, care aveau spații pentru fumat și în care funcționau sistemele de ventilare a aerului. Studiul a arătat o poluare excesivă a aerului. Norma de pulbere ce conține fum de țigară admis era depășită de 13 ori, aerul fiind inspirat de toți cei aflați în local, fără excepție. Conform indexului de clasament al calității aerului pentru State Unite – toți trebuie să evite orice activitate în aceste spații. 

În 2005 American Society of Heating Refrigerating and Air Conditioning Engineers a ajuns la concluzia că singura metodă pentru a evita riscul pentru sănătate legat de expunerea la fumul de tutun este interzicerea în totalitate a fumatului în spaţiile închise. Nicio abordare inginerească, inclusiv cele mai moderne şi performante tehnologii de ventilare şi curăţare a aerului, nu permit eliminarea efectelor negative ale fumului de tutun în spațiile în care fumatul este permis.”

 

 Articole relaționate:

Noile accize la produsele din tutun au intrat în vigoare. Taxele sunt mai mari decât cele pe care le propunea Guvernul  

Centrul Național de Sănătate Publică vrea să creeze o secție pentru controlul tutunului 

Tot mai mulți oameni fac publice cazuri de încălcare a prevederii care interzice fumatul. Responsabilii ne îndeamnă să sesizăm și instituțiile responsabile